Cestovanie

Mona Lisa stále láka tisíce turistov. Louvre však ponúka oveľa viac

"Pred slávnym obrazom Leonarda da Vinciho je vždy plno. Väčšinu ľudí prekvapí maľba svojou veľkosťou. "

Katarína Bačová, 31. júla 2016 10:00
Detail slávneho obrazu Mona Lisa. Foto: TASR/AP
La Gioconda, známa predovšetkým ako Mona Lisa, už roky púta pozornosť vedcov, ale aj laickej verejnosti. Hlavy im máta tajomný úsmev, špekuluje sa tiež, kto vlastne Leonardovi da Vincimu pózoval. Obraz je vystavený v Louvri v Paríži. Žena, ktorej pohľad smeruje na vás, i keď na ňu pozeráte z rôznych uhlov, je umiestnená za špeciálnym sklom. Neustále sa pri nej tvoria hlúčiky ľudí. Ostatné diela v miestnosti, akoby si mnohí ani nevšímali. Jedno z najväčších múzeí na svete má však vo svojich zbierkach aj ďalšie poklady.
Pred obrazom Mony Lisy vo francúzskej galérii Louvre je vždy plno. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová

V Louvri môžete stráviť celý deň, ideálne aj viac. Tu je priestor na opájanie sa hodnotnými umeleckými dielami a sledovanie vývoja ľudskej tvorivosti. Len „na chvíľu“ sa vám chodiť neoplatí, aby sa vaša prehliadka nezmenila len na zmätené naháňanie za spomínanou Monou Lisou či iným slávnym dielom. Vstupom do sklenenej pyramídy zabúdate na čas.
Louvre Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová

Palác je obrovský. Aby ste sa medzi stovkami exponátov nestratili, všade sú plány s vyznačenými expozíciami. Dve poschodia a dve podlažia pod zemou ponúkajú skvosty svetového rázu. Ako uvádza stránka múzea „návšteva Louvru a jeho zbierok necháva návštevníka objavovať západne umenie od stredoveku po rok 1848, rovnako ako veľký počet starovekých civilizácii“. Nájdete tu diela Egypťanov, Grékov, ukážku islamského umenia až po francúzske sochárstvo a významnú zbierku renesančných diel. Okrem toho galéria usporadúva aj dočasné inštalácie. Nazrieť možno tiež do apartmánov Napoleona II. Unikátne historické priestory podčiarkujú výnimočnosť galérie.
V apartmánoch Napoleona II. v Louvre. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová

Študentov isto poteší vstup zadarmo. Umenie zo školských učebníc si tak môžu vychutnať na vlastnej koži. Chammurapiho zákonník, dielo Sloboda vedúca ľud či koruna Ľudovíta XV. sprítomnia dejiny všetkým, ktorých dejepis nebaví.
Korunovačné klenoty vystavené v galérii Louvre. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová

Po prehliadke si možno oddýchnuť v nádherných Tuilerijských záhradách s očarujúcimi fontánami a výnimočnou architektúrou. Aj tu si vás nájdu umeleckú diela, prevažne plastiky. Na skok sú aj parížske prehliadkové kolesá.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Nechajte sa uniesť Rímom, vedú tam všetky cesty
Bez dobrého poistenia na dovolenku necestujte
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Cestujeme z Kútov do Skalice
Domy vytesané do skaly priťahujú pozornosť návštevníkov z celého sveta

Komentáre