Cestovanie

Lyžovačka na ľadovci: Sen alebo nočná mora, rozhoduje počasie

"Ľadové nebo sa môže zmeniť na ľadové peklo skôr, ako stihnete dopiť horúcu čokoládu. "

Lucia Illanitzová, 4. februára 2015 13:00
Ľadovec Štubai Foto: Webmagazin.sk
Nie je to rozprávka o Snehovej kráľovnej a nemusíme zachraňovať Gerdu. Do zajatia snehu a ľadu sa vyberáme dobrovoľne, aby sme si ho čo najviac vychutnali. Aj keď, v niektorých okamihoch ide naozaj o život. Taký je Štubaiský ľadovec, ktorý svojim majestátom očaruje už pri prvom stretnutí.

Všade samá biela


Skibusy zvážajú denno-denne stovky lyžiarov a snowbordistov z celého Štubaitalského údolia k úpätiu ľadovca. Na výber majú síce ďalšie tri strediská, no ľadovec, samozrejme, boduje najviac. Od októbra do júna sa tu žiadny návštevník nemusí obávať nedostatku snehu.
Lyžovačka na ľadovci. Foto: Webmagazin.sk

Aj nás privítal slnkom zaliaty štít so snehom takým bielym, že by ho mohli využívať spoločnosti vyrábajúce prášky na pranie pre porovnanie svojej kvality bieloby po vypratí. Kvalita snehu sa naozaj nedá porovnávať s umelo zasneženými kopcami, na ktoré je Slovák zvyknutý.

Väčšinu zjazdoviek zvládne aj priemerný lyžiar alebo začiatočník. Ak si netrúfate, môžete sa obrátiť na inštruktora, ale ľadovec, hoci má väčšinu svojich zjazdoviek vo výške 2300 metrov nad morom, je pripravený na všetkých. Nájdete tu dokonca zjazdovku určenú pre malé deti a seniorov.
Lyžovačka na ľadovci. Foto: Webmagazin.sk


Zamrznutá pena na pive


Do výšky 3000 metrov sme sa vyviezli niekoľkými lanovkami. Pochutnávať si na horúcej čokoláde v najvyššie položenej reštaurácii Rakúska je tiež obrovským zážitkom, najmä keď sa môžete kochať nádhernými výhľadmi na okolité kopce. „Dajte si pivo,“ vyzývajú nás poľskí lyžiari, ktorí už pre dnešný deň pravdepodobne dolyžovali, pretože sa od rakúskeho piva akosi nevedia odtrhnúť, o čom svedčí niekoľko prázdnych fliaš ležiacich v snehu.
Najvyššie položená reštaurácia v Rakúsku. Foto: Webmagazin.sk

A ani nemusia. Predpoveď počasia na najbližšie hodiny je úplne ideálna na lebedenie a vychutnávanie si slnečných lúčov, ktoré sa od farebného skla fliaš odrážajú. Vôbec im nevadí, že pena na pive im zmrzne skôr, ako si z neho stihnú odpiť. Okolo nás sa prevážajú lyžiari a my sa oveľa radšej pridáme k nim a vychutnáme si nekonečné biele svahy.
Pena na pive vám zamrzne skôr, ako si odpijete. Foto: Webmagazin.sk


Sánkovačka


Štubaitalské údolie však nie je len o lyžovačke a snowbordovaní. V Neustifte sa môžete vyviesť lanovkou do výšky 2500 metrov. Osemkilometrovej sánkarskej dráhe určite neodoláte. Nemusíte si ju vychutnať len za bieleho dňa. Ak ste romantici, určite vás uchváti nočné sánkovanie, no pripravte sa na teploty hlboko pod nulou. Aj keď, mrzne aj cez deň a teploty sa častokrát k nule ani vzdialene nepribližujú.

„Je to bezpečné?“ pýta sa v požičovni sánok mladá Nemka, ktorá si nie je celkom istá, či si na sánky vôbec trúfne. „Jazdite pomaly,“ odpovedá jej pani s úsmevom a my si nevieme predstaviť, čo nás na sánkovačke čaká. Nastupujeme na lanovku a o chvíľu už sadáme na sánky. Podobné, na akých nás rodičia, keď sme boli malí, vozievali po sídlisku.
Sánkovačka. Foto: Webmagazin.sk

Hoci na vrchu kopca potreboval každý nazbierať trochu odvahy, osemkilometrová jazda na sánkach cez horu prináša ďalší nový zážitok. Hlavne v zákrutách, kde občas brzdíte aj rukami a nohami.

Kulinárske fantázie


Po tom, ako sa poriadne uzimení vrátite do hotela, mimochodom je úplne jedno, ktorý si vyberiete, pretože sa svojimi službami predbiehajú, aby boli čo najlepšie, sa môžete zohriať v saune alebo bazéne a dopriať si večeru, ktorá si zaslúži prívlastok luxusná. „Štvorchodové večere nám určite nepomôžu udržať si líniu,“ vzdychajú dve ruské študentky, no taniere nechávajú každý večer prázdne a neodmietnu ani dezert.

Hotely ponúkajú nielen domácu kuchyňu, ktorá je mimochodom výborná, ale aj rôzne medzinárodné špeciality. Každý jazýček, aj ten vyberavý, si príde na svoje.
Mestečko Neustift. Foto: Webmagazin.sk

Ranné slnko vychádza dosť neskoro, a tak vám pohľad z okna rýchlo nenapovie, aké počasie vás čaká. Ak nevisíte na internete v každej voľnej chvíli, dozviete sa to pri raňajkách, pretože okrem večerného menu vás každé ráno na stole čaká aj predpoveď počasia na najbližšie tri dni.

Mrazivé peklo vás zaskočí


Oblačno a hmla nie sú pre lyžiarov ničím povzbudivým. „Keď sme už zaplatili týždenný skipass, ideme aj v tomto počasí,“ odvážne vyhlasuje pri raňajkách česká rodinka, ktorá sa tvári nebojácne. Tak sa teda vyberáme aj my. Aj keď jemná hmla okolo hotela neveští nič dobré.
Ľadovec Štubai. Foto: Webmagazin.sk

Lanovky chodia takmer všetky, tak máme pocit, že to s počasím nie je až také zlé. Na povzbudenie a zohriatie si dávame pohár vodky a vezieme sa do výšok. S pribúdajúcimi metrami postupne ubúda viditeľnosť, a keď zosadáme z lanovky, nevidíme ani na krok.

Hoci sme si vybrali jednu z najľahších zjazdoviek ľadovca, cesta dole nám trvá nekonečne dlho. Snažíme sa držať značiek ohraničujúcich zjazdovku, no aj tak sa nám občas krúti hlava, pretože mozog nevie rozoznať, kde sa končí sneh a začína sa hmla.
Ľadovec Štubai Foto: Webmagazin.sk

S prekvapením však zisťujeme, že s spolu českou rodinkou nie sme jediní, kto nechce vynechať ani jeden lyžiarsky deň. Na svahoch sa „trápia“ stovky ľudí. Po každej jazde oddychujú v reštauráciách, ktoré sa dnes zrejme potešia vyššiemu zárobku ako zvyčajne.

Chrobák v jaskyni


Keď sa nedá lyžovať, môžete spoznať ľadovec zvnútra. Vo výške 2900 metrov sa hlboko v ľade ukrýva jaskyňa, ktorá svojim vchodom pripomína skôr bunker alebo skrýšu partizánov. Po pár metroch vám ale odhalí nádherné ľadové kráľovstvo a rýchlo zabudnete na víchor, hmlu a sneženie, ktoré zostalo vonku.
Jaskyňa Foto: Webmagazin.sk

Jaskyňa bola vytvorená 30 metrov pod zjazdovkou minulý rok. Ponoríte sa do sveta ľadu formujúceho sa stovky rokov, no prekvapí vás aj piesok zo saharskej púšte, ktorý na ľadovec dovial vietor, či skamenený chrobák, ktorý si dodnes zachoval svoju podobu.
Východ z jaskyne. Foto: Webmagazin.sk

Príjemná polhodinka pri teplote nula stupňov je pri šialenom počasí, ktoré zúri naokolo, doslova balzamom na dušu.

Nebezpečný návrat hore


Keď vyjdete na povrch a zbadáte slnečné lúče predierajúce sa cez oblaky, máte pocit, že počasie sa umúdrilo, a ako každý lyžiarsky fanúšik neodoláte a vyberiete sa opäť na svah. Ani jednu zjazdovku však pri takomto počasí nemáte šancu prejsť bezpečne úplne celú. Vždy natrafíte aspoň na kúsok mliečnej hmly, ktorá schladí vaše lyžiarske nadšenie.
Ľadovec Štubai Foto: Webmagazin.sk

Amplióny rozmiestnené po všetkých stĺpoch neustále upozorňujú na nebezpečenstvo a vy ste radi, keď sa v lanovke veziete dole do bezpečia. Na ďalší deň však opäť neodoláte, a, bez ohľadu na predpoveď počasia, čakáte s lyžami na pleci na zastávke skibusu.

ODPORÚČAME AJ:
Služby cestovnej kancelárie treba reklamovať priamo na mieste zájazdu
Desať rajov stvorených pre zimnú dovolenku s deťmi
INDIA - JAIPUR: Ženy v pevnosti Amer hrali o priazeň maharadžu šach
Chystáte sa na lyžovačku? V Dolnom Rakúsku si príde na svoje každý
Ľadová atmosféra Paríža, Londýna a New Yorku dýcha romantikou

Komentáre