Cestovanie

Katedrála na Nitrianskom hrade je držiteľkou viacerých prvenstiev

"Návštevníci katedrálneho chrámu v Nitre môžu vidieť aj vzácne relikvie svätcov Emeráma a Krescenta a tiež svätíc Cecílie a Terézie z Lisieux, ktoré sú umiestnené v oltári zo zlatého onyxu. "

TASR, 27. marca 2017 9:00
Nitriansky hrad patrí k najvýraznejším symbolom mesta pod Zoborom. Foto: Tablet.TV
Katedrálny chrám – Bazilika svätého Emeráma na Nitrianskom hrade je už dlhé storočia symbolom mesta pod Zoborom. Podľa informácií z biskupského úradu ide o najstarší diecézny chrám na Slovensku. Hradná katedrála má však na konte viacero prvenstiev. Podľa najnovších vedeckých poznatkov sa nachádza v najväčšom hradnom komplexe u nás. Zároveň je súčasťou najdlhšie sústavne obývaného sídla na Slovensku, v ktorom ľudia žijú nepretržite už viac ako 1000 rokov.

Unikát (nielen) pre milovníkov architektúry

Katedrálny chrám na Nitrianskom hrade pozostáva z troch kostolov. Románsky kostol pochádza z prelomu 11. a 12. storočia. Horný kostol začal stavať biskup Meško v rokoch 1333-1355 v gotickom slohu. Dolný kostol dal postaviť Ján Telegdy v rokoch 1622 až 1642 po vyplienení katedrály vojskom Gabriela Betlena.

Podľa slov historika a autora projektu zameraného na spoznávanie sakrálnych pamiatok v Nitrianskom kraji Daniela Balka je tak Bazilika svätého Emeráma svojím spôsobom unikátna, pretože umožňuje vidieť na jednom mieste vývoj cirkevnej architektúry od raného stredoveku až po novovek. „Pri návšteve nitrianskej katedrály si môžeme vytvoriť veľmi dobrú predstavu o tom, ako sa vyvíjala sakrálna architektúra v jednotlivých obdobiach, pretože tu vidíme pôsobivosť a zároveň jednoduchosť románskej kaplnky, ale aj stredoveké gotické a tiež barokové prvky,“ skonštatoval Balko.

Ako pripomenul, súčasťou vzácnej stredovekej výzdoby sú napríklad fresky zo 14. až 15. storočia, ktoré boli objavené pred dvoma rokmi pri rekonštrukcii Dolného kostola a dnes sú už zreštaurované. Fresky, o ktorých až do rekonštrukcie chrámu nikto nevedel, boli pravdepodobne súčasťou mariánskeho oltára a zobrazujú Pannu Máriu, ktorá zomiera. Ďalšia časť fresky vyobrazuje Korunovanie Panny Márie a v jej hornej časti sa nachádza Veronikina šatka s otlačenou tvárou Krista, ktorú držia anjeli.

Oltár od Donatella?

K mimoriadne cenným pamiatkam patrí oltár Snímanie z kríža v Dolnom kostole. Tvoria ho dve plastiky. Jednou je Snímanie z kríža z roku 1662 od rakúskeho majstra Perneggera. Druhou je Kladenie do hrobu, ktorá sa podľa nitrianskeho biskupského úradu pripisuje talianskemu sochárovi Donatellovi alebo skôr jeho žiakom. Vzácnou je aj freska na klenbe presbytéria s motívom Nanebovzatia Panny Márie od Gottlieba Antonia Galliartiho. Podľa odborníkov nitrianska katedrála ako jediná v Európe ponúkne pohľad na ucelené maľby tohto rakúskeho umelca.

Návštevníci katedrálneho chrámu v Nitre môžu okrem toho vidieť aj vzácne relikvie svätcov Emeráma a Krescenta a tiež svätíc Cecílie a Terézie z Lisieux, ktoré sú umiestnené v oltári zo zlatého onyxu. Donedávna sa tam nachádzali aj relikvie patrónov chrámu svätých Andreja-Svorada a Beňadika. Teraz sú už uložené v striebornom relikviári z roku 1674. V katedrále sa nachádza aj relikviár svätého Cyrila, ktorý je darom pápeža Pavla VI.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Len 242 obcí na Slovensku nemá ani jeden kostol
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Rožňavy do Košíc
Bádatelia chcú v roku 2018 podniknúť výpravu k vraku Titanicu
VIDEO: Drevený artikulárny kostol má šesťtisícovú kapacitu

Komentáre