Cestovanie

VIDEO: Drevený artikulárny kostol má šesťtisícovú kapacitu

"Kostol bol postavený ako zrubová stavba bez použitia železa. Ak chceli stavbári niektoré časti spevniť, použili drevené klince."

TASR, 24. marca 2017 8:00
Na snímke organ v drevenom artikulárnom kostole neďaleko obce Svätý Kríž. Foto: TASR - Romana Bugánová
Evanjelický drevený artikulárny kostol neďaleko liptovskej obce Svätý Kríž a osady Lazisko postavil tesársky majster Jozef Lang bez akýchkoľvek projektov. Nevedel totiž čítať ani písať, a tak sa spoliehal len na svoje skúsenosti. Dnes tento monument patrí k najväčších dreveným stavbám v strednej Európe.

Kostol bol postavený ako zrubová stavba bez použitia železa. Ak chceli stavbári niektoré časti spevniť, použili drevené klince. "Chrám postavili z červeného smreka, v Liptove toto drevo voláme aj májča. Vyrúbali ho z hájika Katrenky pri obci Galovany. Dodnes však nevieme, koľko dreva pri stavbe minuli," povedala pre TASR sprievodkyňa Daniela Fiačanová.

"Náš chrám nesie všetky kresťanské symboly. Je postavený na základe rovnoramenného kríža, má štyri hlavné vchody, ako keď máme štyroch evanjelistov alebo štyri ročné obdobia. Spolu má 12 dverí, rovnako ako 12 apoštolov alebo 12 mesiacov v roku," skonštatovala. V interiéri sa nachádza pozoruhodný drevený barokový oltár z roku 1693 s obrazom Premenenie Krista. Unikátna je aj kazateľnica stojaca na zrubovom základe, akoby spredu podoprená barokovým anjelom, či rôzne vzácne maľby.



Pôvodný kostol bol omnoho menší, jeho prvotný vzhľad nie je do dnešného dňa úplne jasný. Pod celým kostolom v Paludzi sa podľa Fiačanovej nachádzali krypty, tie pri prenášaní kostola z Paludze nebolo možné presunúť, ostali preto na mieste. "Pod oltárom bola krypta pre našich vzácnych kazateľov a zadným vchodom do krypty sa chodilo k zemepánom, ktorí sa o chrám starali. Dnes by sme povedali, že boli našimi sponzormi. Doslova sa predbiehali, kto dal na kostol najviac peňazí," ozrejmila sprievodkyňa.

Údržba kostola je vzhľadom na použitý stavebný materiál náročná, len vlani ukončili cirkevníci niekoľko rokov trvajúcu generálnu rekonštrukciu. Obnovili strešnú krytinu, šindľovú vežu aj vonkajšiu fasádu. Na opravu drevenej fasády a oplotenia prispelo aj Ministerstvo kultúry SR. "Aj turisti sú veľakrát štedrí. Ročne náš kostol navštívi približne 10.000 ľudí," dodala.

V nádhernom prírodnom prostredí situovaný drevený kostol má zaujímavú genézu. Počiatky jeho výstavby v dnes už neexistujúcej obci Paludza siahajú až do 17. storočia. Na neuveriteľnú šesťtisícovú kapacitu ho rozšírili za necelých osem mesiacov v roku 1774. Počas výstavby vodného diela Liptovská Mara bol presťahovaný na terajšie miesto, kde naplno slúži svojmu účelu a zároveň sa stal vyhľadávanou turistickou atrakciou.

ODPORÚČAME AJ:
Len 242 obcí na Slovensku nemá ani jeden kostol
Slovenský horolezec P. Hámor sa pokúsi zdolať 7. najvyššiu horu sveta
OBRAZOM: Takto sa ženy parádili v minulosti. Spoznajte slovenské kroje

Komentáre