Cestovanie

Slávny Big Ben na dlhé mesiace stíchne. Opravovať ho budú štyri roky

"Mechanizmus hodín sa kompletne rozmontuje a všetky štyri ciferníky vyčistia."

TASR, 17. augusta 2017 11:00
Na snímke je Alžbetina veža, ktorá sa nazýva aj Hodinová veža alebo hovorovo Big Ben. Foto: TASR/AP
Hlahol londýnskej ikonickej pamiatky Big Ben na budúci týždeň stíchne až do roku 2021. Alžbetinu vežu (Elizabeth Tower), ako znie jej oficiálny názov, totiž čakajú rozsiahle renovačné práce, informovala agentúra AP.

Zvonenie sa zastaví 21. augusta so zámerom chrániť robotníkov počas štvorročnej obnovy, ktorá si vyžiada náklady vo výške 29 miliónov libier. Mechanizmus hodín sa kompletne rozmontuje a všetky štyri ciferníky vyčistia.

Prevádzku Big Benu od jeho vzniku v roku 1859 zastavili už viackrát, súčasná revitalizácia bude dosiaľ najdlhšou. Hlavný zvon veže, ktorý má taktiež prezývku Big Ben, však zaznie pri významných štátnych výročiach a sviatkoch.

Naposledy veža stíchla v roku 2007, predtým v rokoch 1983-1985, keď sa uskutočnili jej zásadné opravy. Do veže nainštalujú tiež nové vybavenie vrátane výťahu, toaliet či kuchyne, uviedol pre BBC hlavný architekt projektu Adam Watrobski.



Big Ben, všeobecne považovaný za najfotografovanejšiu lokalitu Spojeného kráľovstva, je súčasťou budovy Westminsterského opátstva na brehu rieky Temža. Týči sa nad časťou paláca, v ktorej zasadá britský parlament.

Veža, ktorú v roku 2012 premenovali na Elizabeth Tower na počesť diamantového jubilea vládnutia britskej kráľovnej Alžbety II., má výšku 96 metrov. Hlavný zvon má hmotnosť 13,7 tony. Okrem neho má veža i štyri menšie zvony.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Devínska Nová Ves
Leto je ideálne na grilovačku. Poznáte všetky zásady bezpečnosti?
Bulharsko svoj pôvab pre turistov nestráca
Málo známa jaskyňa Čertova pec je vzácnou archeologickou lokalitou

Komentáre