Cestovanie

Beluša: Archeologické náleziská vyhlásia za národnú kultúrnu pamiatku

"Lokalita Hradište je jednou z najvýznamnejších v chotári obce, archeologické nálezy dokazujú, že osídlenie tam bolo už vo štvrtom tisícročí pred naším letopočtom."

TASR, 24. januára 2016 10:00
Obec Beluša - ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Tri archeologické náleziská v obci Beluša v Púchovskom okrese vyhlásia za národnú kultúrnu pamiatku. V lokalite Hradište v miestnej časti Belušské Slatiny sú zvyšky starobylého hradiska, našli tam torzo bronzového meča i keltské mince.

Podľa starostu Beluše Jána Prekopa je lokalita Hradište jednou z najvýznamnejších v chotári obce, archeologické nálezy dokazujú, že osídlenie tam bolo už vo štvrtom tisícročí pred naším letopočtom. "Obec Beluša na základe podnetov občanov a v záujme zachovania kultúrneho dedičstva dala žiadosť na pamiatkový úrad o vyhlásenie tejto lokality za národnú kultúrnu pamiatku," skonštatoval Prekop s tým, že motiváciou bolo aj zamedzenie rozšírenia ťažby neďalekého kameňolomu do Hradišťa.

Ako dodal, náleziská chcú zatraktívniť pre turistov umiestnením smerových tabúľ, už dnes je v Hradišti informačná tabuľa. "Neďaleko lokality bude prechádzať cyklotrasa a tým sa národná kultúrna pamiatka stane ešte viac navštevovaná," doplnil starosta.

Podľa pamiatkarky Barbory Brodňanovej komisia pre posudzovanie pamiatkového fondu súhlasila so žiadosťou obce a odporučila vyhlásenie nálezísk za kultúrnu pamiatku. "Ide o významné polykultúrne lokality osídlené od eneolitu až po novovek, ťažisko bolo v dobe laténskej," doplnila Brodňanová.

Beluša – Hradište predstavuje podľa archeológa Milana Horňáka doklad multiprírodného osídlenia od mladšej doby bronzovej až po dobu rímsku. "Našli sa tam unikátne nádoby ako napríklad torzo bronzového meča z mladšej doby bronzovej, keltské mince a iné nálezy. Ide o veľmi významnú lokalitu, ktorá predstavovala širšie regionálne centrum v priestore severozápadného Slovenska," doplnil archeológ.

ODPORÚČAME AJ:
Na Liptove vzniknú minimodely slovenských kultúrnych pamiatok
Dĺžka života u mužov? Dá sa zistiť aj takto
LIKE DŇA: Vytvorte si krásne dekorácie z kuchynských potrieb
Filmy Davida Lyncha otvárajú priestor pre nekonečné množstvo otázok
Elektrický bicykel sa zloží za jedinú sekundu

Komentáre