Cestovanie

Na Liptove vzniknú minimodely slovenských kultúrnych pamiatok

"Modely, ktorých hmotnosť je od 30 do 600 kilogramov, plánujú osadiť do terénu na zemných skrutkách bez trvalých betónových základov približne do konca mája 2016."

TASR, 14. januára 2016 10:00
Bojnický zámok, ilustračné foto. Foto: TASR/Daniel Veselský
Na nevyužívaných pozemkoch za hotelom Ďumbier v Liptovskom Jáne by mal vzniknúť areál slovenských kultúrnych pamiatok - Mini Slovensko. Park minimodelov radníc, kostolov, hradov či zámkov má prispieť ku spestreniu pobytu turistov Jánskej doliny, zatraktívneniu lokality a zvýšeniu návštevnosti. Výsledky posudzovania vplyvov na životné prostredie by mali byť známe v najbližších dňoch.

"V súčasnosti už máme podpísané všetky nájomné zmluvy, ktoré sa týkajú pozemku. Čakáme len na výsledky posudzovania. Akonáhle dostaneme povolenia, začneme s úpravou a čistením pozemku, pretože je to všetko zarastené. Chceli by sme to stihnúť ešte v zime a začiatkom apríla by sme pripravovali chodníky, osádzali vstupný domček, brány a na konci mesiaca chceme osádzať samotné modely,"
povedal pre TASR predseda občianskeho združenia Mini Slovensko Kamil Fischer.

Enormne veľké náklady


Na začiatku bude takmer hektárový pozemok skrášľovať 15 až 20 autentických miniatúr, ktoré by mali postupne pribúdať. Návštevníci si budú môcť rekonštrukcie slovenských pamiatok pozrieť za primerané ceny, zľavy budú mať deti, študenti, dôchodcovia i zdravotne ťažko postihnuté osoby. "Náklady na prípravu parku sú enormne veľké. Modely majú hodnotu približne 90.000 eur, vybudovanie si vyžiada približne 50.000 eur a takisto prevádzka je nákladná, ročne to odhadujeme na 85.000. Financujeme to z vlastných zdrojov a tiež sme si zobrali úver," vysvetlil Fischer.

Príchodu novej atrakcie sa teší aj starosta Liptovského Jána Juraj Filo, ktorý investorom vychádza v ústrety. "Za projekt sme vďační, pretože zvýši návštevnosť našej obce. Cestovný ruch sa zakladá práve na tom, aby ľudia mali ako tráviť voľný čas, preto pomáhame aj s infraštruktúrou," povedal.

Vo veľkej miere očakávajú najmä návštevy turistov, no zaujímavou skupinou môžu byť aj nevidiaci ľudia, s ktorými už investori majú skúsenosť. "Na jednej výstave sa na modely prišla pozrieť skupinka nevidiacich. Je to paradox, ale oni si nevedia predstaviť, ako napríklad vyzerá radnica v Levoči a keď si náš model poriadne ohmatajú, získajú reálnu nejakú predstavu," opísal Kamil Fischer s tým, že výroba jedného modelu trvá v priemere aj rok. "Najviac práce som mal s Bojnickým zámkom, nad ktorým som strávil 4500 hodín. Tie modely sa snažíme robiť čo najviac autenticky, teda použiť reálne materiály, farby a podobne," dodal.

Samotné modely, ktorých hmotnosť je od 30 do 600 kilogramov, plánujú osadiť do terénu na zemných skrutkách bez trvalých betónových základov približne do konca mája 2016. Park by mal byť pre verejnosť prístupný od 1. júna.

ODPORÚČAME AJ:
Stratené mesto Inkov Machu Picchu si môžete teraz pozrieť z obývačky
Lyžiari pozor: Alkohol na svahu sa nemusí vyplatiť
Podhoroď: Miestny gugeľ nevyhľadáva informácie, ide o tradičné jedlo
Podkonice: V lyžiarskom múzeu sú lyže pretekára Stenmarka i Klammera

Komentáre