Cestovanie

Ak sa chystáte na dovolenku autom, musíte poznať predpisy

"Chorvátsko, najobľúbenejšia destinácia Slovákov, nariaďuje celodenné svietenie. V aute nesmie chýbať reflexná vesta, výstražný trojuholník, lekárnička a dokonca ani hasiaci prístroj."

TASR, 6. júla 2016 13:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Ladislav Vallach
Dovolenkové destinácie tento rok Slováci vyberajú aj z hľadiska bezpečnosti. Na prvých miestach záujmu sú podľa štatistík spoločnosti Invia európske krajiny, do ktorých sa dá dostať autom, konkrétne Grécko, Taliansko a Chorvátsko. Šoféri si pred cestou musia naštudovať pravidlá cestnej premávky nielen v cieľovej destinácii, ale aj v krajinách, ktorými prechádzajú.

V Rakúsku a Slovinsku ako najčastejších tranzitných krajinách sa toleruje 0,5 promile alkoholu v krvi. V Rakúsku na rozdiel od Slovinska nie je nutné svietiť po celý deň. Vo vozidle musia mať vodiči k dispozícii reflexnú vestu, výstražný trojuholník aj lekárničku. V Slovinsku musia predložiť aj zelenú kartu. Deti musia povinne cestovať v detských autosedačkách.

Chorvátsko, najobľúbenejšia destinácia Slovákov, nariaďuje celodenné svietenie. V aute nesmie chýbať reflexná vesta, výstražný trojuholník, lekárnička a dokonca ani hasiaci prístroj. „Deti do 12 rokov nesmú sedieť na predných sedadlách. Ak cestujú vzadu, musia mať vhodnú autosedačku alebo podsedák určený pre ich vek a váhovú kategóriu,“ vysvetľuje Lukáš Fiala zo spoločnosti Britax Römer.




Celoročné svietenie je povinné mimo obce aj v Taliansku. „V Taliansku tiež po novom platí zákaz fajčenia v aute prevážajúcom deti do 12 rokov alebo tehotné ženy pod pokutou 500 až 5 000 eur. Použitie detských sedačiek je bez výnimiek povinné,“ dodáva Fiala. Lekárnička nie je v Taliansku povinná, ale vzhľadom na vlastnú bezpečnosť aj povinnosť mať lekárničku v okolitých štátoch, ju odborníci odporúčajú mať aj tu.

Maximálna povolená rýchlosť v štátoch na trase Slovensko – Chorvátsko/Taliansko je v obci 50 km/h a na diaľnici 130 km/h. Toleruje sa aj malé množstvo alkoholu v krvi. Pri dlhších cestách však odborníci alkohol vôbec neodporúčajú.

ODPORÚČAME AJ:
Bez dobrého poistenia na dovolenku necestujte
Stratou batožiny by sa mal turista zaoberať ešte na letisku
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Cestujeme z Kútov do Skalice
V najväčšom živom skanzene na Slovensku žije dodnes zhruba 300 ľudí
VLKOLÍNEC: Novinkou leta je Koberec národov a maketa Domu UNESCO

Komentáre