Autá

Vychytávky do interiéru auta stoja iba zopár eur

"Internet je plný možností, ako si trocha vylepšiť interiér vlastného auta. Občas to dokonca stojí iba zopár eur, aby ste sa mohli pochváliť zaujímavými doplnkami. "

Erik Stríž, 9. marca 2016 11:00
Interiér nového MINI Cooper S Foto: BMW

Cúvacia kamera s displejom v spätnom zrkadle

Dnes je v ponuke predajcov nových autmobilov iba veľmi málo modelov, ktoré aspoň v príplatkovej výbave neponúkajú funkciu cúvacej parkovacej kamery. Pritom je to skvelý vynález, s ktorým sa môžu porovnávať iba tak parkovacie senzory so zvukovým upozornením a funkcia pohľadu na auto z vtáčej perspektívy. Ak ale máte doma automobil bez cúvacej kamery, nemusíte byť o nič ukrátení - veď kúpiť sa dá na internete už aj od 20 eur.

So zaujímavým spojením prišiel jeden menej známy čínsky výrobca elektroniky, ktorý skombinoval cúvaciu kameru s LED osvetlením a displejom zakomponovaný priamo do spätného zrkadla. Za sklom spätného zrkadla sa nachádza 4,3-palcový displej, ktorý za bežných okolností nie je vôbec vidieť. Až keď ho aktivujete cúvaním, sa namiesto odrazu v zrkadle objaví priamy prenos z kamery umiestnenej na zadných partiách automobilu.

Cúvacia kamera s displejom v spätnom zrkadle (Ilustračná fotografia) Foto: TASR

Vnútorné osvetlenie

Nemusíte byť práve osemnásťročný chlapec, ktorý si práve kúpil prvé auto, aby ste mali záujem o príjemnú atmosféru v interiéri aj počas jazdy. Výrobcovia automobilov dnes už takmer štandardne montujú do interiérov svojich vozidiel aj také osvetlenie, ktoré funguje počas jazdy a vytvára v kokpite príjemné prostredie s intímnym svetlom.

Takéto pásy LED svetiel kúpite na internete za zopár eur a ak si priplatíte nejaké to euro navyše, budete môcť ľubovoľne meniť aj farbu svetla. Nočný interiér vášho auta sa tak razom premení na svieži priestor vďaka modrým akcentom alebo vďaka miernemu žltohnedému svetlu takmer na luxusnú limuzínu.

Vyhrievanie sedadiel sa dá aj dokúpiť Foto: Wish.com

Vyhrievanie sedadiel

Vyhrievanie a odvetrávanie sedadiel dnes už nie taký úžasný vynález, ako pred niekoľkými rokmi. Je to skôr akýsi štandard, ktorý očakávame už aj v cenovo dostupnejších automobiloch a dúfame, že nám spríjemní cesty strávené za volantom v škaredom chladnom počasí.

Ako v prípade s cúvacími kamerami, aj tu platí, že o vyhrievanie sedadiel majú záujem aj ľudia, ktorí už autá majú a neobsahujú túto praktickú funkciu. Stačí pritom niekoľko desiatok eur, aby ste ju mohli v aute mať. Špeciálne podložky na sedadlá sú nenápadné, zvyčajne čierne s textílnym čalúnením a zapájajú sa do zapaľovača, kam bežne vkladáme aj USB káble pre nabíjanie mobilov počas jazdy. Zvyčajne tieto výhrevné podložky obsahujú tri stupne intenzity, pričom tie najsilnejšie neraz dosahujú aj 55 stupňov Celzia.

Držiak mobilu na volante Foto: Wish.com

Držiak na mobil na volant

Mobil sa stal funkčnou súčasťou našich interiérov v autách aj preto, že vie navigovať, prehrávať hudbu a nahrávať video z jazdy pre prípad nehody. Nie každý však chce mať mobil prichytený na držiak, ktorý je nalepený na čelnom skle. Praktické je tiež umiestnenie do vnútra volantu, kedy je možné telefonovať so zapnutým hlasným odposluchom a aj druhá strana vás dobre počuje.

Takéto držiaky sú vyrobené z obyčajného plastu a zvyčajne sú nastaviteľné pre rôzne veľkosti mobilných telefónov. Stoja iba zopár eur, takže nikoho finančne nezlikvidujú a, naopak, dokážu pomôcť vodičovi udržiavať pozornosť počas jazdy aj vtedy, keď nutne potrebuje vybaviť jeden telefonát.


ODPORÚČAME AJ:
Samojazdiace autá v Číne a elektrická formula bez pilota
TOP 5 veľkých rodinných áut: Ktoré je najlepšie?
Nová technika v autách chce predvídať správanie detí a kengúr
Nielen skútre, ale aj cestné motorky budú jazdiť na elektrinu
Auto namiesto CO2 z výfuku vypúšťa vodu, vraj je inováciou dekády

Komentáre