Autá

Staromódne autá sa vyrábajú aj dnes a toto sú tri najkrajšie

"Majú funkčný dizajn, nápadný vzhľad a ich cieľom je sprostredkovať vodičovi puristický zážitok z jazdy. Aj automobily so staromódnym dizajnom dnes majú čo povedať a tieto tri to dokazujú aj prakticky."

Erik Stríž, 15. marca 2016 11:00
DeLorean DMC-12 (2017) Foto: DeLorean Motor Company

DeLorean DMC-12 (2017)

Tento automobil by ste mali poznať bez ohľadu na to, či ste alebo nie ste fanúšik motorizmu. Ikonický DeLorean DMC-12 sa objavil vo filmovej ságe Návrat do budúcnosti, kde ho mali možnosť jazdiť herci Michael J. Fox a Christopher Lloyd. Prvý diel filmu bol natočený ešte v roku 1985 a práve v tom roku sa zapísal automobil DeLorean DMC-12 do pamäte motoristických priaznivcov ako stroj času na kolesách.

Po tridsiatich rokoch od premiéry filmu si bude môcť celkovo tristo ľudí z celého sveta kúpiť funkčný DeLorean DMC-12 v úprave, v ktorej sa odprezentoval vo filme. DeLorean síce nevie cestovať časom, ale v jeho kokpite by mala vládnuť akási nostalgická atmosféra za minulými časmi. Dizajn vozidla bol totiž zachovaný s dôrazom na tie najmenšie detaily, vrátane interiéru, ovládačov a prístrojovej dosky.

Zdroj: DeLorean Motor Company's "Lucky Coin" (youtube.com)

Drakan Spyder (2017)

Drakan Spyder je tak trocha American Formula 1, tak trocha Lotus a tak trocha Porsche. Skladačka s jedinečným dizajnom a jazdnými vlastnosťami na úrovni pretekárskeho špeciálu je dôkazom toho, že automobil nemusí vyzerať ako elektrický holiaci strojček.

Model Spyder má výrazne atypickú karosériu, odkrytý mechanizmus náprav a motor umiestnený za vodičom a spolujazdcom. Motor eRod LS3 V8 je od spoločnosti General Motors, 6-stupňová prevodovka G96 je od Porsche a celkovo dokáže tento stroj zatlačiť do sedadiel silou 430 koní. Z pokoja na rýchlosť 100 km/h vystrelí za 3,2 sekundy a jeho cenovka sa pohybuje na rovnakej úrovni, ako za vyššie spomenutý DeLorean DMC - až 100-tisíc amerických dolárov.

Morgan EV3 (2017)

Model EV3 bol predstavený minulý týždeň na autosalóne v Ženeve a je asi najstaromódnejším automobilom súčasnosti. Má veľmi klasické tvary karosérie, vyzerá ako pretekársky špeciál zo začiatku 20. storočia. Do jeho kokpitu bez strechy sa vojde iba jeden pasažier - samotný vodič.

Vozidlo EV3 je vybavené iba tromi kolesami, zadná náprava obsahuje iba jedno stredové koleso, ktoré stačí na udržiavanie rovnováhy. Je preto celkom pochopiteľné, že motor prenáša svoj krútiaci moment na prednú nápravu, pomocou ktorej zároveň vozidlo zatáča. Vo svete motorizmu nie je zvykom, aby boli automobily s predným pohonom určené na okruhy a preteky, avšak v prípade Morganu EV3 to nie je žiadny problém.

Zdroj: The Morgan EV3 - Official Launch Trailer [HD] (youtube.com)

Zaujímavosťou automobilu Morgan EV3 je jeho pohonná sústava. Motor je elektrický, má výkon 46 kW a batériu s kapacitou 20kWh. Mohlo by sa zdať, že na pretekárske auto je výkon 46 kW (ekvivalent 61 konských síl) primalý, avšak vzhľadom na mimoriadne nízku hmotnosť a malé rozmery vozidla je to stále priveľa. Morgan EV3 je totiž viac motorkou s kokpitom, ako plnohodnotným automobilom.

Cena Morganu EV3 dnes nie je známa a jeho výroba je naplánovaná na koniec tohto roka.


Zdroje: Morgan Cars, Drakan Cars, DeLorean Motor Company


ODPORÚČAME AJ:
Willys, pôvodca všetkých džípov, sa dá rozobrať a zložiť za 4 minúty
Automobil spred štvrť storočia s automatickým parkovacím asistentom
Britská automobilka už 60 rokov vyrába rovnaký model, stal sa legendou
Prvé auto na svete má 130 rokov
Míľniky dopravy: Semafory, evidenčné čísla a benzínky tu neboli vždy

Komentáre