Autá

Britská automobilka už 60 rokov vyrába rovnaký model, stal sa legendou

"Športové vozidlo Continental od značky Bentley je na svete už vyše 60 rokov. Aj najslabší súčasný Continental je síce nepomerne silnejší, ako niekdajší topmodel R-Type, hodnota starých verzií však vôbec nestráca na cene - práve naopak, neustále rastie."

Erik Stríž, 18. decembra 2015 10:00
Bentley Continental 2016 a R-Type Continental 1953 Foto: Bentley
Názov Continental je súčasťou modelového portfólia značky Bentley už celých 63 rokov. Od roku 1952 je archetypom pre svoju modelovú triedu a jeho názov je preň typický, snáď aj tí, ktorí nesledujú trendy v automobilizme, vedia toto krásne vozidlo rozpoznať od ostatných. Neoddeliteľnou charakterovou črtou modelu Continental bolo cestovanie na najvyššej možnej úrovni s vysokou mierou komfortu a bezpečnosti.

Už prvé modely zo začiatku druhej polovice 20. storočia vynikali. R-Type Continental dosahoval maximálnu rýchlosť 200 kilometrov za hodinu, boli dokonca najrýchlejšími štvorsedadlovými automobilmi na svete. Podľa slov automobilky boli doslovne stvorené na to, aby prekonávali vzdialenosti naprieč kontinentmi v najvyššej možnej rýchlosti a v luxuse, ktorý bol už vo svojej dobe výrazne nadštandardný. Aj dnes sú staré Bentley Continental stále extrémne hodnotné a považované za komfortné, napriek ich pokročilému veku.

Bentley Continental GT V8 S (2016) Foto: Bentley

Pre staršie, ale aj aktuálne modely Continental, je typická jednoduchá, ale ikonická silueta pozostávajúca z troch hlavných línií. Dominuje športový charakter, muskulatúra karosérie, oblé tvary, zúžené zadné partie a masívna predná maska.

Súčasný Continental nevybočuje zo základov, ktoré automobilka vozidlu stanovila ako charakteristické už pred 60 rokmi. Je však ešte športovejší, kompaktnejší a jeho technické údaje sú pre mnohé iné automobilky stále nedosiahnuteľné.

Napriek tomu, že za najkvalitnejšie automobily na svete sú považované tie z Nemecka, si Veľká Británia stále drží vysoký štandard. Môžu za to predovšetkým vozidlá automobiliek Rolls-Royce, Aston Martin a Bentley a model Continental medzi nimi priam vyniká. Dalo by sa povedať, že popri všetkých ostatných skvelých automobiloch je to práve Continental, ktorý vždy reagoval na inovácie a stále upozorňuje na vyspelosť britského automobilového priemyslu.

Zdroj: Bentley R-type Continental: The Evolution of an Icon

Aktuálna generácia modelu Continental dosahuje maximálnu rýchlosť na úrovni 330 kilometrov za hodinu, ponúka nekompromisnú stabilitu aj vo vysokých rýchlostiach a dizajn, ktorý ho zásadným spôsobom odlišuje od ostatných luxusných vozidiel na cestách.

Zdroj: Bentley R-type Continental: The Evolution of an Icon


ODPORÚČAME AJ:
Automobilka za príplatok nahradí jedno sedadlo stolíkom
Krajší Passat s elektrickým pohonom, to je nové C Coupé
Luxusné japonské SUV-čko má hranaté všetko, aj blatníky kolies
Za týmto autom sa otočí každý, kto ho stihne zaregistrovať
Najluxusnejšie kombi si vyžiada iba 1,6 litra nafty na 100 kilometrov

Komentáre