Autá

Bezpečnosť išla bokom: 700 koní, rýchlosť 386 km/h a karoséria z dreva

"Splinter je športový automobil s mimoriadne výkonným motorom a karosériou, ktorá celkom popiera základný predpoklad superšportov - ľahkú karosériu. Tá jeho je totiž vyrobená z dreva. "

Erik Stríž, 16. decembra 2015 8:00
Drevený Splinter od Joa Harmora Foto: Joe Harmor Design
Zatiaľ, čo väčšina výrobcov takzvaných superšportov, teda nízkych, rýchlych a výkonných automobilov, sa snaží vyrábať čo možno najľahšie možné karosérie a konštrukcie z uhlíkových vlákien a hliníka, jeden dizajnér sa vybral celkom inou cestou. Karosériu aj konštrukciu športového vozidla vyrobil z dreva.

Skutočne, z dreva je nielen vonkajší plášť vozidla, ale aj jeho kostra a podvozok. Dokonca aj interiér a volant pôsobia kvôli drevenému základu nepohodlne a celkom atypicky. Hneď za dvojicou sedadiel sa nachádza silný, až 700-koňový motor Chevrolet LS7. Joe Harmor, autor dreveného vozidla Splinter, tvrdí, že jeho stroj dosahuje rýchlosť až 386 kilometrov za hodinu, čo je priam šialené. Popravde, ťažko tomu uveriť.

Z dreva je nielen karoséria, ale aj kostra a dokonca aj podvozok. Je zrejmé, že bezpečnosť išla jednoducho bokom. Foto: Joe Harmor Design
Keby ste chceli toto takmer kompletne drevené športové vozidlo vidieť naživo, budete mať príležitosť až niekedy v priebehu budúceho roka. Premiéru si odžilo na prelome novembra a decembra na autosalóne Essen Motor Show v Nemecku.

Drevený Splinter od Joa Harmora Foto: Joe Harmor Design
Joe Harmor nie je jediný človek, ktorý si postavil auto z dreva. Zaujímavosťou je, že keď sa niekde dočítame o nezvyčajnej úprave automobilu alebo o postavení niečoho veľmi netypického, vždy za tým stoja muži. Zrejme to bude v chlapčenskej povahe, že treba postaviť niečo vlastné alebo pretvoriť na svoj obraz.

Napríklad aj tieto nasledovné:

Drevený chrobák


Drevený Volkswagen Beetle z Bosny Foto: Youtube.com/DiagonalView
Momir Bojic je starší pán, ktorému moderné technológie asi veľa nehovoria. Namiesto toho, aby trávil čas pred obrazovkou televízora alebo s pohárom pivka, sa rozhodol investovať svoj čas do niečoho cennejšieho. A tým nemyslíme nič abstraktné, ale skutočnú speňažiteľnú hodnotu.

Svoj starší Volkswagen Beatle zavrel do garáže a doprial mu nezvyčajné pokrytie karosérie a interiéru. Karoséria vozidla je hneď na prvý pohľad zreteľne definovateľná ako vyrobená z dreva. Predná kapota, kompletný profil automobilu, predný i zadný nárazník, logo Volkswagen, stĺpiky kokpitu, to všetko je pokryté drobnými kúskami dreva.

Funkčné auto z lega


Lego auto Super Awesome Micro Project Foto: SuperAwesomeMicroProject.com
Viac ako pol milióna kociek lega bolo potrebných na to, aby automobil nadobudol svoje tvary a funkčné ústrojenstvo. Vozidlo je vyrobené v štýle automobilov hot-rod, dokonca aj motor má umiestnený pred kokpitom vodiča. Snáď jedinými vecami, ktoré nie sú vyrobené z legových kociek, sú pneumatiky a ukazovatele na stredovej konzole. Dokonca aj volant je vyrobený z lega.

Auto vyrobené z lega dokáže jazdiť, prevezie dvoch ľudí a jazdí na vzduch. Autori tohto zaujímavého projektu z Rumunska ho nazvali Super Awesome Microproject.

Mercedes-Benz 300SL z dreva


Mercedes-Benz 300SL z dreva Foto: Flickr
Replika modelu 300SL je kompletne vyrobená z dreva v mierke 1:1. Jediná škoda tohto diela je, že nie je pojazdné.

Jeho výrobca prepracoval všetky detaily karosérie a dokonca aj interiér je vernou kópiou originálu. Prostredníctvom internetového portálu eBay ho výrobca predal za veľmi slušných 7-tisíc amerických dolárov.

Pojazdný Lexus z kartónu


Lexus IS z kartónových lepeniek Foto: Lexus
Len nedávno sme priniesli článok o sedane značky Lexus, ktorý tím dizajnérov vyrobil komplete z kartónu. Je vernou kópiou skutočného modelu a navyše sa v ňom dokáže odviezť jeden človek.

Pod prednou kapotou sa nenachádza spaľovací motor, ale niekde uprostred podvozka je namontovaný elektrický motor s malým výkonom. Písať o maximálnej rýchlosti nemá veľký význam, veď aj kolesá sú vyrobené z kartónových lepeniek - hlavne, že ide o pojazdný automobil.


ODPORÚČAME AJ:
Vyrobili auto z kartónu, váži trištvrte tony a jazdí iba vpred
Nudíte sa? Vyrobte si vlastné auto, ako títo piati kutilovia
Prvý bio automobil na svete? Volkswagen Beetle vyrobený z dreva
Automat na autá: Stačí vhodiť mincu
Bláznivý Brit si vyrobil súkromný vrtuľník z dronov

Komentáre