Autá

Šialené rozoberanie starého amerického pick-upu

"Ak máte radi časozberné videá, z tohto budete vo vytŕžení. Vyžiadalo si 40-tisíc fotografií a jeden starý hrdzavý Ford s ešte hrdzavejším motorom. "

Erik Stríž, 24. augusta 2016 8:00
Šialené rozoberanie starého amerického pick-upu Foto: Hagerty
Keď si kupujeme auto, či už jazdené alebo nové, očakávame od neho spoľahlivosť. Nemáme záujem s údivom počúvať nezvyčajné zvuky spod prednej kapoty, navštevovať automechanikov a autoservisy a tam zasa počúvať, že pri riešení jedného problému našli ešte ďalších päť. Aj ten najlepší a najspoľahlivejší motor však časom dospeje do štádia, kedy potrebuje dôslednejšiu kontrolu a to, čo voláme generálkou motora. Kedy to bude potrebné, závisí nielen od počtu najazdených kilometrov, ale aj od štýlu jazdy, prostredia a kvality servisu.

Generálna oprava motora je pri každom automobile iná. Niektoré stačí dôkladne vyčistiť, premazať a vymeniť tesnenia, inokedy je nevyhnutné vymeniť aj dôležité a drahé súčasti, napríklad piesty, dvojhmotové zotrvačníky, prípadne kompletný blok motora a ďalšie.

A ak zájdeme ešte ďalej, je potrebné spraviť všetko naraz - vymeniť súčiastky, tesnenia, filtre, všetko dôkladne vyčistiť, premazať, prestriekať… pri takom bežnom osobnom automobile je takéto čosi neprijateľné, cenovo i časovo výhodnejšie je motor jednoducho vymeniť celý.

Veterány sa nevylepšujú, ale opravujú

Pri veteránoch to ale nejde, iba tak vymeniť celý motor. Krása starých automobilov tkvie nielen v ich karosérii a interiéri, ale predovšetkým v ich srdci - v motore. Aj napriek tomu, že staré motory sú robustné, hlučné, majú vysokú spotrebu, vysoké emisie a častokrát ani ich zvukové prejavy nie sú ideálne. Sú ale živým svedectvom toho, ako vyzerali automobily pre desaťročiami a vďaka správnemu servisu budú slúžiť ešte aj pre ďalšiu generáciu.

Zdroj: (Re)Built Ford Tough: A Flathead V-8 Rebuild Time-lapse (youtube.com)

Neuveriteľnú generálnu opravu motora starého Fordu Pickup z roku 1946 s motorom typu Flathead V-8 môžete vidieť na videu vyššie. Je to krásna práca - prestavba motora a aj samotné video.

Oprava motora si vyžiadala 100 ľudských hodín práce v priebehu šiestich dní, počas ktorých sa rozobralo doslova všetko. Až po zhliadnutí tohto časozberného videa sme si uvedomili, aká je vlastne práca automechanika náročná. Zároveň však nechceme byť naivní a myslieť si, že takto dôsledne a precízne pristupuje k svojej práci každý jeden autoservis, toto bola predsa len špecialita...


Zdroj: (Re)Built Ford Tough: A Flathead V-8 Rebuild Time-lapse (youtube.com)


ODPORÚČAME AJ:
Lokomotíva alebo auto? Tento veterán skombinoval oboje dovedna
Staré britské automobilky dostávajú druhý dych
Najdôležitejší automobil v histórii
Niekdajší Žiguli vyrába autá aj dnes - a vôbec nie sú zlé!
Koľko by ste zaplatili za staré rozpadajúce sa auto? Čo tak 83-tisíc?
Staré televízne reklamy na autá: Jednoduché zábery a veľa rečí

Komentáre