Autá

Staré britské automobilky dostávajú druhý dych

"V krátkom čase po sebe ohlásili dve automobilky, ktoré už boli považované za stratené. "

Erik Stríž, 2. augusta 2016 10:00
Pripravovaný automobil od značky TVR Foto: TVR
Bristol a TVR. Dve automobilky, jedna z Londýna a druhá z Blackpoolu, boli už nejaký čas považované za zrušené a teda bez budúcnosti. Fanúšikov klasického motorizmu to sklamalo, pretože išlo pravdepodobne o posledné automobilky, ktoré si udržiavali charakter povojnového automobilového priemyslu s jeho príznačným dizajnom.

Obe britské automobilky sa však ozvali a predviedli, že sú pripravené osloviť aj moderných náročných zákazníkov. Chcú tak spraviť dobrými motormi, precízne prepracovanými karosériami a nezameniteľným dizajnom.

Bristol

Automobilka Bristol sa ohlasuje po nie dlhej dobe piatich rokov, kedy bola uznaná za zrušenú (alebo aspoň s pozastavenou činnosťou). Dôvody prerušenia aktivity boli rôzne, píše sa najmä o rastúcich európskych nárokoch na znižovanie emisií motorov a neschopnosť automobilky držať s týmito nárokmi krok.

Teraz si automobilka zopakuje históriu a použije motor, ktorý vyrobili Nemci z BMW. 4,8-litrová V8 má 370 koní, čo je pri hmotnosti automobilu skvelý údaj. Motor bude totiž pracovať v automobile Bullet s celkovou hmotnosťou iba 1 100 kilogramov, takže pomer konskej sily ku kilogramu váhy bude veľmi priaznivý.

Zdroj: Bristol Bullet Launch Film (youtube.com)

Bristol píše svoju históriu od roku 1947, kedy sa odčlenila od leteckej spoločnosti British Aeroplane Company. Tá začala hneď po druhej svetovej vojne vyrábať automobily a po dvoch rokoch produkcie vyčlenila samostatnú značku. To sa ukázalo ako celkom dobrý krok, pretože ešte v tej rok automobilka predviedla svoj vôbec prvý samostatný automobil Type 400 sedan. V tomto vozidle pracoval tiež motor od BMW, avšak so zdvihovým objemom dva litre. V spolupráci s Chryslerom potom automobilka uviedla aj ďalšie zaujímavé modely, do ktorých z nich dokonca dala aj vlastné motory. Medzi najzaujímavejšie patria modely Type 404 Fixhead Coupe a posledný Bristol Fighter z roku 2011.

TVR

Návrat automobilky zo severu Anglicka, z mesta Blackpool, je povzbudivou správou nielen pre motoristov, ale aj pre ľudí, ktorí sa vidia v produktovom dizajne. Modely tejto automobilky patrili k dizajnovým skvostom a aj dnes sú považované za predstaviteľov povojnového športového automobilizmu.

TVR vzniklo v 40. rokoch 20. storočia do roku 1953 predstavilo tri športové automobily, pomenované jednoducho One, Two a Three. Neskoršie modely boli veľké, malé, široké i ľahké, s dobou sa menil aj typický korporátny dizajn. Všetky si však zachovávali športový charakter a vedeli zaujať aj jazdnými vlastnosťami.

Zdroj: TVR The Rebirth (youtube.com)

Dnes automobilka prehlasuje, že bude pokračovať vo výrobe klasických dvojsedadlových športiakov a plánuje využívať karosársku technológiu s názvom iStream. Pripravovaný automobil bude mať motor vpredu, pohon zadnej nápravy a manuálnu prevodovku. Pod prednou kapotou bude pracovať motor typu V8.



ODPORÚČAME AJ:
Willys, pôvodca všetkých džípov, sa dá rozobrať a zložiť za 4 minúty
Zisťovali sme, na akých autách jazdili historické osobnosti
Prioritou papamobilov nie je ochrana, ale prevoz pápežov
Britská automobilka už 60 rokov vyrába rovnaký model, stal sa legendou
Koľko by ste zaplatili za staré rozpadajúce sa auto? Čo tak 83-tisíc?

Komentáre