Autá

Poznáte všetky modely Jaguaru?

"Automobilka Jaguar je už dlhé roky reprezentantom vízie dôstojného, chladného, inteligentného a maximálne kultivovaného vozidla pre náročných. Dnes má vo svojej ponuke 5 základných modelov."

Erik Stríž, 25. septembra 2013 12:00
Ilustračná fotografia Foto: Jaguar
V minulých častiach seriálu sme písali o modelovom portfóliu značiek BMW, Porsche, Audi, Ferrari a dnes nastal čas na jednu z najkultivovanejších automobilových značiek sveta. Britský Jaguar.

V súčasnej ponuke má táto automobilka s britskými koreňmi a indickým kapitálom 5 modelových tried, pričom každá z nich niekoľko rôznych variantov určených podľa úrovne technickej výbavy a doplnkového príslušenstva. Celkovo tak má Jaguar vo svojej aktuálnej ponuke aj pre slovenský trh 29 rôznych vozidiel vrátane tých so športovou úpravou “R”.

F-Type: Nahnevaný superšport


Rýdzo športové a najrýchlejšie auto, aké kedy Jaguar vyrobil. Určitú podobnosť možno nájsť s Mercedes-Benzom SLS, britská alternatíva je však menšia a lacnejšia. Automobilu dominujú ostro rezané tvary, ľahké pokrokové materiály použité pri výrobe karosérie.

Jaguar F-Type Foto: Jaguar
Interiér je síce luxusný a obsahuje drahé materiály, zachováva si však športový charakter a úzke prepojenie s vodičom. F-Type sa vyrába iba ako dvojsedadlový kabriolet, čo ho odlišuje od na pohľad podobného modelu XK.

XK: Veľký športovec


Jaguar XK je v porovnaní so špičkovým F-Type o 30 cm väčší a popri skladacej streche u verzie kabriolet ponúka aj dispozíciu pevnej strechy. Od modelu F-Type sa líši predovšetkým skutočnosťou, že v XK vodič odvezie okrem seba ešte troch ďalších pasažierov.

Jaguar XK Foto: Jaguar
Športový automobil XK sa dodáva iba s extrémne výkonnými 5-litrovými motormi, ktorých kombinovaná spotreba neklesá pod 23 litrov na 100 kilometrov.

XF: Veľký sedan alebo malá limuzína?


Športová elegancia je základným motívom tohto sedanu vyššej strednej triedy. Aktuálna generácia dostala predné svetlomety dizajnované v štýle limuzíny XJ, preto je pre bežného okoloidúceho takmer nerozoznateľná. Najväčšími viditeľnými rozdielmi medzi sedanom XF a limuzínou XJ sú tvary zadných svetiel a veľkosť vozidiel. Zadné svetlá na sedane sú orientované horizontálne, v limuzíne vertikálne.

Jaguar XF Foto: Jaguar
Jaguar XF je alternatívou k automobilom BMW radu 5, Audi A6 a Mercedes-Benz triedy E. Podľa mnohých je v porovnaní s nemeckými automobilmi značne “chladnejší”, za čo vďačí mimoriadne tuhej karosérii a pocitu sterility počas jazdy. Napriek tomu, že si XF udržiava pozíciu športovo ladeného prémiového sedanu, zážitok z jazdy pramení práve z ponúkaného komfortu.

XF Sportbrake: Do práce aj s celou rodinou


Kombi verzia sedanu XF ponúka o niečo kultivovanejšiu jazdu a predovšetkým väčší objem batožinového priestoru. Vďaka tejto dispozícii si ho vyberá tá časť zákazníckeho spektra, ktorá má vlastnú rodinu a považuje za vhodné vlastniť iba jedno auto na všetko.

Jaguar XF Sportbrake Foto: Jaguar
XF Sportbrake je totiž výborným domácim vozidlom pre rodinu a aj reprezentantívnym pracovným automobilom.

XJ: Expresívna limuzína


Limuzína XJ je vozidlo len pre tých najnáročnejších. To, čo poznáme z najlepších modelov nemeckých výrobcov, je vtesnané do tohto majestátneho vozidla. Uhladený, športový a sofistikovaný Jaguar XJ vnáša do sveta automobilového luxusu odvážneho ducha a je nositeľom expresívneho dizajnu, dych vyrážajúcich jazdných vlastností a vyspelej techniky.

Jaguar XJ Ultimate Foto: Jaguar
V priamom porovnaní s konkurenčnými Mercedes triedy S, Audi A8 alebo BMW radu 7 je Jaguar XJ podobne ako sedan XF označovaný za chladnejší, sterilnejší a pevnejší. Jeho konštruktéri však nezabudli na to, že aj vodiči limuzín si radi dupnú na pedál a ak tak spravia na XJ, budú zakaždým prekvapení. Napriek tomu, že je XJ masívne vozidlo, dokáže sa z neho stať závodný špeciál s nadštandardným stupňom komfortu.

Komentáre