Autá

Poznáte všetky modely BMW?

"V minulých častiach seriálu sme si podrobnejšie predstavili portfólio automobiliek Porsche a Audi. Dnes sa venujeme tej, ktorej vozidlá sa stali chlapčenským snom celých generácií - BMW."

Erik Stríž, 21. augusta 2013 12:00
BMW X3 Foto: BMW
BMW, akronym slov Bayerische Motoren Werke, je rozsiahly podnik, ktorý v sebe zahŕňa oveľa viac ako automobily so značkou BMW. Pod tento koncern patrí napríklad aj značka štýlových mestských vozidiel Mini, prestížny Rolls-Royce, podnik na výrobu lodných motorov pod značkou Rolls-Royce a zaujímavosťou je, že aj záhradná technika Husquarna. V našom kontexte sú však najdôležitejšie práve vozidlá so značkou BMW na kapote, ktoré síce dennodenne vidíte vo svojom okolí, avšak možno ich neviete rozpoznať. Dovedna poznáme 11 modelových sérií, ku ktorým sa ešte v priebehu tohto roka pridá BMW i3 a neskôr BMW i8 a X4.

BMW radu 1 so športovým M-balíkom Foto: BMW

Najmenšie BMW radu 1


BMW radu 1 je malé nahnevané výkonné vozidlo, ktoré nachádza uplatnenie predovšetkým v meste a na kratších trasách. Súčasná druhá generácia automobilu stavila na výrazný a pozornosť pútajúci imidž, ktorý oceňujú najmä menej konzervatívni zákazníci. Typickým vodičom BMW radu 1 je mladý človek, ktorý dokáže oceniť dispozície hatchbacku. Aktuálna generácia BMW radu 1 sa vyrába v dvoch variantoch, základ má 5 dverí, zredukovaná verzia 3. Verzie sedan a kabriolet stále nesú dizajn prvej generácie, naďalej sú však v ponuke automobilky.

BMW radu 3 Touring Foto: BMW

Fenomén rady 3


BMW radu 3 je celosvetovým fenoménom. Po tomto automobile vo verzii sedan zatúžilo snáď každé jedno chlapčenské srdce. BMW radu 3 bolo vždy predstaviteľom aktuálneho alebo aj trocha avantgardného dizajnového automobilového trendu, ponúkalo výborné motorizácie a jeho cena nie je taká vysoká, aby bola nedostupná pre “strednú vrstvu” obyvateľstva. Súčasná generácia je predstaviteľom agresívneho dizajnu, vo vnútri si však zachováva kultivovanosť, eleganciu a počas prevádzky sa každý detail podieľa na nefalšovanej radosti z jazdy. BMW radu 3 nájdete ako sedan, touring (kombi), GT a v predaji je aj ako hybrid.

BMW radu 4 Foto: BMW

Absolútna novinka, BMW radu 4


BMW radu 4 je novinkou, avšak iba v otázke označovania modelov. Za predchodcu BMW radu 4 považujeme kupé a kabrio verzie vozidiel radu 3. Dnes máme k dispozícii iba kupé variant, v priebehu krátkej doby sa v showroomoch budeme môcť stretnúť aj s kabrio verziou. BMW radu 4 je predstaviteľom silného elegantného kupé s pridanou hodnotou, ktorá sa samozrejme odráža aj na vyššie posadenej cene.

BMW radu 5 Touring Foto: BMW

Sedany vyššieho štandardu radu 5


BMW radu 5 je ideálnym kompromisom medzi BMW radu 3 a 7. Z limuzíny 7 si päťka berie elegantný vzhľad, kultivované jazdné vlastnosti a väčší interiérový priestor. Od BMW radu 3 si päťka požičala o niečo športovejšie vlastnosti než klasická limuzína.

BMW radu 6 Foto: BMW

Luxusné kupé radu 6


Veľké luxusné kupé. To je stručná a celkom presná charakteristika automobilu, ktorý sa na ulici nedá prehliadnuť. BMW radu 6 sa vyrába v troch variantoch, okrem klasického kupé s pevnou strechou nájdete v ponuke BMW aj kabriolet a verziu Gran Coupé. Inšpiráciou sa pre dizajnérov stala voda: elegantné, plynulé línie sa zlievajú do čistej dynamiky, harmonické tvary prezrádzajú pulzujúcu silu a BMW radu 6 Coupé má veľmi blízko k tomuto ideálu.

BMW radu 7 Foto: BMW

Limuzíny radu 7


BMW radu 7 je spolu s Mercedes-Benzom triedy S považované za typického zástupcu limuzín. Predchádzajúce generácie sa vždy snažili odlíšiť od ostatných automobilov nielen dizajnom, ale aj povestnou radosťou z jazdy. Tá však nezahŕňa iba schopnosť reagovať aj na jemné podnety od vodiča alebo pevne držať na ceste. V BMW venovali viac pozornosti aj športovým vlastnostiam limuzíny a vďaka tomu si jej majitelia môžu za volantom užiť aj veľa zábavy.

BMW X5 Foto: BMW

Rad veľkých modelov X


BMW X5 bolo vo svete automobilizmu prelomové. Je pravda, že Mercedes mal už predtým svoju obdobu vozidla s označením SUV, avšak až BMW vedelo jeho víziu uviesť do reality. BMW X5 je dnes stále jedným z najpopulárnejších SUV sveta, vďačí za to najmä výbornému dizajnu a neuveriteľne dobrému pocitu, ktorý vodič nadobúda pri jazdení.

BMW X6 Foto: BMW
Časom BMW rozšírilo ponuku vozidiel radu X o modely X3, X6 a X1, pričom každé jedno z nich je výborné a dokonale vystihuje triedu, v ktorej sa nachádzajú. Snáď okrem BMW X6, ktoré ešte stále nenachádza celkom vhodného konkurenta. Ide totiž o prvé SUV kupé na svete. Nasledujúce BMW X3 a X1 patria medzi menšie vozidlá, dokonca X1 je možné označiť aj ako väčší hatchback. Práve svojou veľkosťou sa výrazne odlišujú od X5 a X6.

BMW X3 Foto: BMW

Športový roadster Z4


Malé športové vozidlo s mimoriadne obmedzeným priestorom v interiéri. BMW Z4 je krásne vozidlo, ktorého doménou je sloboda, schopnosť užívať si život a rýchlu jazdu.

BMW Z4 Foto: BMW
BMW Z4 v jeho aktuálnej generácii si nemožno popliesť s iným automobilom predovšetkým vďaka typickému BMW dizajnu a veľmi dlhej kapote. BMW Z4 sa vyrába ako roadster s pevnou strechou a aj ako kabriolet.

Komentáre