Autá

Poznáte všetky modely Porsche?

"Automobily značky Porsche pozná snáď každý dospelý človek žijúci v modernom svete. Nie každý však dokáže rozpoznať jednotlivé modely. V tomto článku si ich predstavíme."

Erik Stríž, 2. augusta 2013 12:00
Poznáte všetky modely Porsche? Foto: Porsche
Portfólio automobilky Porsche určené pre bežných zákaznikov sa rozdeľuje do piatich modelových línií. Tie sú od seba pomerne ľahko rozoznateľné, odlišujú sa najmä veľkosťou a dizajnom svetiel. Línie sa volajú Boxter, Cayman, 911, Panamera a Cayenne.

Porsche Boxter Foto: Porsche

Porsche Boxter


Automobily Porsche Boxter patria v ponuke automobilky medzi tie lacnejšie (od 51-tisíc eur) a rozdeľujú sa na dve verzie - Boxter a Boxter S. Boxtery sú ľahko identifikovateľné vďaka dizajnu zadnej časti. Skladacie strechy si v Boxteroch vyžiadali dlhý, plochý, takmer vodorovný vrch zadku. Zadné svetlá majú oblý ľadvinkový dizajn a zameniť si ich môžete jedine s modelovou líniou Cayman. Cayman sa však nevyrába ako kabriolet, zatiaľ čo Boxter nájdete jedine ako kabrio.

Porsche Cayman Foto: Porsche

Porsche Cayman


Cayman je najnovší prírastok do rodiny Porsche, okrem štandardnej verzie sa vyrába aj v silnej verzii s označením Cayman S. Ide o rýdzo športové vozidlá na denné použitie, v ktorých budete zažívať gravitačné zrýchlenie pri každom štarte aj výjazde z križovatky. Vozidlá Cayman majú veľmi decentné línie, napriek tomu sú v mestskej premávke neprehliadnuteľné. Porsche Cayman v základnej verzii stojí 53-tisíc eur.

Porsche 911 Turbo Foto: Porsche

Porsche 911


12 rôznych variantov ikonického mestského športového automobilu. Modelová rada 911 sa stala fenoménom a tento rok oslávila svoje 50. narodeniny. Vyrába sa ako GT, ako kabriolet, s pevnou strechou a pozná tiež limitované edície. Porsche 911 spoznáte na ceste veľmi ľahko vďaka rebrinám na zadnej časti. Cena základnej verzie 911 Carrera je 93-tisíc eur.

Porsche Panamera Foto: Porsche

Porsche Panamera


Panamera je druhé vozidlo od Porsche, ktoré si vyberajú aj zákazníci s ohľadom na svoje rodiny. Panamera je niečo medzi veľkým 4-dverovým kupé a kombíkom, zachováva si elegantný športový vzhľad a charakter rodinného vozidla. Automobil sa vyrába v desiatich variantoch, medzi ktorými ako avantgarda blízkej budúcnosti dominuje model S E-Hybrid s elektrickým pohonom. Základná verzia má hodnotu 84-tisíc eur a za tú najvyššiu, Turbo Executive, si zaplatíte až 166-tisíc.

Porsche Cayenne Foto: Porsche

Porsche Cayenne


Cayenne je jediné SUV v portfóliu automobilky a aj napriek tomu, že v čase svojho uvedenia zbieralo negatívne kritiky, súčasná generácia sa dá považovať za lídra trhu. Možno nemá také predaje ako BMW X6 alebo iné porovnateľné vozidlá, jazdnými vlastnosťami sa mu však nevyrovná žiadny konkurent. Zaujímavosťou je, že v portfóliu Porsche iba dva modely majú dvierka k palivovej nádrži v zadnej časti vozidla - Panamera a Cayenne. A že tankovať do Cayennu treba veľa a často, to je odraz jeho veľkosti, výkonu a nevšedného pocitu z jazdy. Cayenne sa vyrába v desiatich variantoch, je medzi nimi aj hybridná verzia. Ceny jednotlivých verzií sa pohybujú na úrovniach medzi 64 až 154-tisíckami eur.

Komentáre