Autá

Nový policajný Dodge je ako z filmu o Batmanovi

"Typicky americké policajné vozidlo Dodge Charger Pursuit je po novom ešte modernejšie, silnejšie a autoritatívnejšie. "

Erik Stríž, 12. augusta 2014 14:00
Dodge Charger Pursuit (2015) Foto: Dodge


Nová generácia vozidiel Dodge Charger Pursuit je novou definíciou transportu autorít. Nielen dizajn karosérie, ale aj úroveň výbavy a výkon motora s modernými asistenčnými systémami môžu byť pokojne motiváciou pre množstvo mladých ľudí so záujmom o automobily.

Podľa slov prezidenta automobilky, Tima Kuniskisa, sú policajné vozidlá od Dodge určitým dedičstvom a hodnotou. Generačné vylepšenie týchto vozidiel bolo preto veľkou výzvou, pretože za ich volantom budú sedieť ľudia, ktorých prvoradou úlohou je zabezpečovať bezpečnosť a poriadok pre celú spoločnosť. Toľko emotívna omáčka, teraz sa pozrieme na nový Charger Pursuit z objektívneho hľadiska.

Dodge Charger Pursuit (2015) Foto: Dodge

Automobilka chcela už na pohľad autoritatívne vozidlo


Vzhľad nového policajného špeciálu z dielne Dodge má ostro rezané rysy a snaží sa pôsobiť oveľa väčším dojmom. Podľa slov automobilky je dizajn sebavedomý a je nositeľom motívu superhrdinstva. Skutočne to automobilka píše vo svojej oficiálnej tlačovej správe. Superhrdinovia síce toto vozidlo šoférovať nebudú, jeho vodiči by sa však tak mali aspoň cítiť.

Napriek robustnosti a až prísnemu vzhľadu prednej masky ide stále o vozidlo, ktoré nebude na ceste pôsobiť zbytočne kontroverzne. Výrazným identifikačným prvkom nového Charger Pursuit je LED pás v predných svetlometoch.

Zadná časť vozidla pôsobí športovo, má nápadne vysokú svetlú výšku a masívny svetelný pás naprieč celým vekom kufra. Vôbec osvetlenie má v policajnej verzii sedanu významnú úlohu, okrem tradičných predných a zadných svetiel na ňom nachádzame krízové červeno-modré osvetlenie a ďalšie dva robustné svetlomety po bokoch nad spätnými zrkadlami. Tieto svetlomety je možné namieriť na ľubovoľný objekt priamo z interiéru s pomocou na to určenej páky.

Dodge Charger Pursuit (2015) Foto: Dodge

Novinky na žiadosť policajtov


K vývoju novej generácie vozidiel pristupovala automobilka zodpovedne. Založil sa dokonca malý výbor pozostávajúci z dvadsiatich dvoch príslušníkov policajných zborov, ktorý sa zhodol na požiadavkách na nové služobné automobily. Tieto požiadavky vyplývali z každodennej praxe a automobilka sa teraz snaží pochváliť tým, že sa jej podarilo očakávania policajtov naplniť.

Ide napríklad o štandardne dodávanú parkovaciu kameru s parkovacími senzormi, nastaviteľnú citlivosť volantu, podvozok zabezpečený pred poškodením či výstražné “wig-wag” LED svetlá na prednej maske vozidla.

V kokpite automobilu nachádzame kompaktný volant s robustným stredom a množstvom funkčných tlačidiel. Interiér by sa dal označiť za jednoduchý a podriadený každodenným potrebám, nepochybne však pasažierom poskytne aj náležitý komfort. To platí aj pre pasažierov na zadných sedadlách, ktorí nebudú iba príslušníkmi policajného zboru.

Na stredovej konzole sa nachádza centrálny ovládač osvetlenia a zvukových upozornení a 7-palcový centrálny displej. Operačný systém v palubnom počítači je podľa automobilky veľmi dobre personalizovateľný a ponúka viac ako sto riešení zobrazenia informácií, ktoré práve vodič potrebuje mať na očiach. Druhý displej v kokpite je pred volantom, nachádza sa priamo medzi tachometrom a otáčkomerom, má uhlopriečku päť palcov. Súčasťou základnej výbavy nových Chargerov je kompletný Bluetooth systém na prepojenie automobilu s telefónmi.

Dodge Charger Pursuit (2015) Foto: Dodge

370 koní pod jednou strechou


Dodge Charger Pursuit 2015 disponuje výkonom, aký by mu mohol závidieť nejeden športový automobil pýšiaci sa prívlastkom “športový”.

Pod prednou kapotou tohto policajného auta pracuje motor typu V-8 s objemom valcov až 5,7 litrov. Na naše pomery je takáto kubatúra prekvapivo veľká, v Spojených štátoch sa však s podobnými číslami stretnete pri každom silnejšom aute. Výkon tohto takmer šesťlitrového motora je 370 konských síl, čo je najviac vo svojej kategórii.

Slabšia verzia policajného Chargera bude stále dostatočne výkonná a hlučná - šesťvalcový motor s objemom 3,6 litra ponúka výkon krásnych 296 konských síl. Prevodovka je, samozrejme, plne automatická a volič prevodovky je zapracovaný do páky na pravej strane za volantom.

Súčasťou rozsiahleho balíka bezpečnostných a asistenčných systémov sú aj technológie dvojrežimového ESC (elektronická kontrola stability) a progresívny AWD pre pohon všetkých štyroch kolies.

ĎALŠIE ČLÁNKY


Fiat 500L padol do rúk surferom, takto do dopadlo
Mercedes S-Guard neprepustí ani náboje z automatických zbraní
Dan Bilzerian a jeho autá: Inšpirácia alebo demotivácia?
Porsche Cayenne dospel, bude jazdiť aj na baterky
Jaguar F-Type pre Tour de France
Jaguar XE osloví najmä mladých podnikateľov
"Pripravovaný Jaguar XE bude napriek svojmu hierarchicky

Komentáre