Autá

Piaty titul majstra sveta

"Vďaka svojmu najnovšiemu titulu sa Lewis dostal do skupiny troch jazdcov, ktorým sa podarilo vybojovať päť alebo viac titulov Formuly 1 – spolu s Juanom Manuelom Fangiom a Michaelom Schumacherom. "

Peter Škorňa, 18. novembra 2018 8:00
F1 Foto: Daimler AG
Spoločne sme dokázali niečo, čo je jedinečné aj v dlhej histórii motoristického športu značky Mercedes-Benz. Týmito slovami zhodnotil Dieter Zetsche, predseda predstavenstva spoločnosti Daimler piaty titul majstra sveta Formuly 1 FIA (F1), ktorý aktuálne vybojoval Lewis Hamilton ako jazdec tímu Mercedes-AMG Petronas Motorsport po pretekoch na mexickej pretekárskej trati.

Vďaka svojmu najnovšiemu získanému titulu sa Lewis dostal do malej skupiny len troch jazdcov, ktorým sa podarilo vybojovať päť alebo viac titulov Formuly 1 – spolu s Juanom Manuelom Fangiom a Michaelom Schumacherom. Všetci traja zaujali v histórii pretekárskeho športu značky Mercedes-Benz mimoriadne miesto.

Meno Fangia je dnes takmer synonymom historického úspešného príbehu Strieborných šípov v 50.-tych rokoch 20. storočia. V roku 2010 sa sedemnásobný majster sveta Michael Schumacher jazdiaci za Mercedes vrátil do pretekov Formuly 1, aby znovu pretekal a podelil sa o svoje neoceniteľné skúsenosti so svojím tímom.

Keď o tri roky neskôr z pretekov Formuly 1 odišiel, prevzal kokpit v tíme Mercedes-AMG Petronas Motorsport Lewis Hamilton, angličan ktorý odvtedy so svojím tímom vyhral štyri jazdecké tituly a štyri konštruktérske tituly.

Lewis už dlho patrí k najúspešnejším jazdcom pretekov Formuly 1. Získal viac prvých miest na štarte ako všetci ostatní jazdci Formuly 1 a vo večnej tabuľke víťazstiev pretekov obsadil druhé miesto hneď za Michaelom Schumacherom. Každý zo svojich 226 pretekov Formuly 1 jazdil s motorom značky Mercedes-Benz a vďaka tomu je držiteľom rekordu za najviac odjazdených pretekov s motorom od jedného výrobcu motorov.

„Bol to absolútne najfantastickejší pretekársky víkend, len veľmi zriedka má človek príležitosť zblízka sledovať, ako sa z ľudí stávajú legendy a z tímov zaprisahané jednotky, ktoré sa nachádzajú úplne na vrchole svetovej špičky. Presne to sa teraz stalo,“ konštatoval víťazstvo Hamiltona a celého hviezdneho tímu Dieter Zetsche.

Komentáre