Autá

Nenechajte sa zaskočiť snehom: Pripravte svoje auto na zimu

"V zime majte po ruke vždy metličku na sneh a odolnú škrabku na ľad. Odporúčame tiež včas zabezpečiť nemrznúcu zmes do ostrekovačov a pravidelne kontrolovať jej množstvo. "

TASR, 13. novembra 2018 10:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič
Zima a prvý sneh dokáže každoročne zaskočiť nielen cestárov, ale aj samotných vodičov. Používanie zimných pneumatík je na Slovensku povinné až keď je na vozovke súvislá snehová vrstva. V susednom Rakúsku a Česku je povinnosť prezutia do zimných pneumatík od 1. novembra a bez ohľadu na počasie.

Sneh musí preč


"Keď nájdete svoje auto pokryté vrstvou snehu alebo námrazou, určite si nájdite čas na ich dôkladné odstránenie z karosérie skôr, než sadnete za volant. Sneh alebo aj kúsky ľadu môžu na ceste ohroziť ostatných vodičov a spôsobiť nehodu. V prípade nehody s nesprávne očisteným autom si môžete vyrobiť problémy tak s políciou, ako aj poisťovňou. V zime majte po ruke vždy metličku na sneh a odolnú škrabku na ľad. Odporúčame tiež včas zabezpečiť nemrznúcu zmes do ostrekovačov a pravidelne kontrolovať jej množstvo. Čelné sklo treba mať vždy čisté a s dobrou viditeľnosťou," radí Lenka Lendacká zo Škoda AUTO Slovensko.

Základom sú funkčné brzdy


Ako ďalej zdôrazňuje, brzdy musia byť v stopercentnom stave. Ak chcú mať motoristi stopercentnú istotu, že ich brzdy sú funkčné a spoľahlivé, je vhodné využiť služby autorizovaného servisu, ktorý ich vodičom komplexne skontroluje.

"V zime sa vyhýbajte prudkému brzdeniu a vysokým rýchlostiam, resp. 'odpichovaniu sa' dupnutím na plynový pedál. Dážď, sneh či ľad výrazne predlžuje brzdnú dráhu a prináša hrozbu straty kontroly nad ovládaním auta. Zrýchľujte plynulo, dodržiavajte väčšiu vzdialenosť medzi autami a pri brzdení nerobte trhavé pohyby volantom, ktoré by mohli mať za následok šmyk. Ak idete na hory, rozhodne si pribaľte snehové reťaze," odporúča Lendacká.

Komentáre