Autá

Pomocou 3D pera vyrobili auto z plastu

"Ako kreatívne spropagovať automobil, ktorý je už všetkým dobre známy? Umelci vymysleli, že vyrobia jeho repliku s použitím 3D pera - a podarilo sa."

Erik Stríž, 8. septembra 2016 12:00
Nissan Qashqai Black Edition (2016) Foto: Nissan
Upozorniť na špeciálnu edíciu automobilu sa dá rôznymi spôsobmi. Výrobca jedného z najpopulárnejších crossoverov u nás sa rozhodol pre taký spôsob, ktorým navyše pokoril svetový rekord v technologickej oblasti.

Model z plastického materiálu má skutočné rozmery automobilu Qashqai a vyzerá akoby vyrobený v počítači. Obsahuje dovedna 13,8 kilometrov čiar, tisíce spojov a jeho výroba trvala 800 ľudských hodín. Len pre porovnanie, výroba skutočného pojazdného Qashqai trvá 58 hodín

Technológia 3D pera je niečo úžasné, ale zatiaľ veľa praktického využitia nenašla. Foto: Nissan
3D pero je stále pomerne nová technologická vychytávka, ktorej praktické využitie je veľmi otázne. Z hrotu pera vychádza plastový kompozit, ktorý veľmi rýchlo tuhne a skvele drží tvar. Pevná ruka dokáže v trojrozmernom priestore vytvoriť prakticky čokoľvek, často sa na internete objavujú obrázky ručne vyrobenej Eiffelovej veže.

Nevýhodou 3D pera je, že sa s ním dajú robiť iba čiary a spoje. Pomocou nich síce dokážete vytvoriť aj pevný trojrozmerný objekt, avšak solídne plochy nie. Pevnosť týchto plastových štruktúr je dostatočná na to, aby udržala vlastnú váhu, ale pri tlaku hrozí ich poškodenie.

Zdroj: Nissan Qashqai Black Edition: the world's largest 3D pen sculpture (youtube.com)

Potvrdene najväčším celistvým predmetom, ktorý bol kedy vyrobený pomocou 3D pera, je tento model Nissanu Qashqai. Je verný realite, niektoré prvky má dokonca vyrobené z bieleho plastu, karosériu a kolesá z čierneho. Použitie iba týchto dvoch farieb má svoj význam, pretože úlohou najväčšieho 3D objektu z pera je propagovať špeciálnu verziu SUV-čka s názvom Black Edition. 3D model je dlhý 4,4 metra, vysoký 1,6 metra a hoci naň bolo použitých vyše 13 kilometrov plastového kompozitu, mohli by ste zdvihnúť aj vlastnými rukami.



ODPORÚČAME AJ:
Autá sa vyrábajú aj s pomocou 3D skenerov, nedokonalosti hľadá počítač
Zapáčilo sa vám auto z reklamy? Pravdepodobne bolo vyrobené v počítači
Buduje sa auto s nekonečným dojazdom
Prevrátili sme sa v aute, aby sme preverili spoľahlivosť pásov
Šialené rozoberanie starého amerického pick-upu

Komentáre