Autá

Švédi majú interiér, ktorý sa mení priamo počas jazdy

"Autonómne jazdiace autá by mohli ponúkať oveľa viac komfortu, ako súčasné automobilky. Švédska automobilka Volvo v tom má celkom jasno a prestavuje interiér, ktorý sa mení priamo počas jazdy. "

Erik Stríž, 23. novembra 2015 14:00
Meniaci sa interiér Volvo Concept 26 Foto: Volvo

Príprava na čas autonómnej dopravy

Predstavený interiér má názov Concept 26 a jeho použitie v reálnom automobile bude možné až vtedy, keď budú infraštruktúra, legislatíva a aj technológia dostatočne spoľahlivé na to, aby mohli automobily jazdiť celkom samé. Do doby, kedy sa tak skutočne stane, je dobré rozmýšľať a vyvíjať také koncepty, ktoré sa potom už iba nasadia do praxe.

Concept 26 je práve takým konceptom. Ide o priestor, ktorý sa dokáže priamo počas prevádzky vozidla prispôsobiť novému charakteru jazdy.

Meniaci sa interiér Volvo Concept 26 Foto: Volvo
Keď sa automobil nastaví do režimu autopilota, potom už nie je potrebné, aby bol vodič v tesnej blízkosti volantu a mal na dosah pedále. Sedadlo vodiča sa preto odsunie viac dozadu, volant sa prakticky celý zasunie do prístrojovej dosky a na mieste spolujazdca sa vyklopí veľký dotykový tablet. Zaujímavosťou je, že spolu so sedadlom vodiča sa pohybuje aj stredový tunel s ovládacou konzolou.

Okrem iného je vodičovi k dispozícii aj vyklápací stolík, dotykový tablet na stredovej konzole, opierka na lýtka a sedadlo, ktoré možno sklopiť až do takmer vodorovnej polohy.


Zdroj: Volvo Cars Greece (youtube.com)

Demonštračné video popri krásnom interiéri dáva tušiť aj o tom, ako taký autopilot vo vozidle môže fungovať. Mal by sa dať aktivovať stlačením jedinej páky pri volante, avšak jeho funkčnosť by mala byť obmedzená iba také prostredia, ktoré dokáže systém vopred s úplnou spoľahlivosťou rozpoznať.

Zapnúť autopilota bude možné výlučne vtedy, keď sa na palubnom počítači objaví na to určená notifikácia. V tomto prípade sú ňou tyrkysové svetielka popri volante. Ideálne pritom je, keď ešte pred začiatkom jazdy vodič zadá do navigačného systému cieľ, kam má práve namierené.


Zdroj: Automarket.ro (youtube.com)

Líder vo vývoji autopilota pre osobné autá

Autonómna jazda automobilov má význam. Nie je o tom, že by automobilky zobrali vodičom možnosť šoférovať vlastné vozidlo, ale o ponúknutí možnosti lepšieho využitia času za volantom. Skrátka, počas jazdy na diaľnici alebo v kolóne by ste mohli čítať knihu, sledovať film alebo bez obáv viesť rozhovor s ostatnými pasažiermi.

Meniaci sa interiér Volvo Concept 26 Foto: Volvo


O aktivite automobilky Volvo na poli inovácií sme už písali v článku Automobilka za príplatok nahradí jedno sedadlo stolíkom. Len nedávno spoločnosť predstavila koncept interiéru, v ktorom je pravé predné sedadlo odstránené v záujme zvýšenia komfortu na takzvanom riaditeľskom sedadle (vzadu vpravo). Takáto úprava interiéru by mala byť možná onedlho v automobiloch modelovej rady CX90.


ODPORÚČAME AJ:
Automobilka za príplatok nahradí jedno sedadlo stolíkom
Krajší Passat s elektrickým pohonom, to je nové C Coupé
Luxusné japonské SUV-čko má hranaté všetko, aj blatníky kolies
Za týmto autom sa otočí každý, kto ho stihne zaregistrovať
Najluxusnejšie kombi si vyžiada iba 1,6 litra nafty na 100 kilometrov

Komentáre