Autá

Páčia sa vám maskáčové autá? Je to veľa muziky na málo peňazí

"Maskáčový vzor, takzvané camo, je dnes na veľkom vzostupe. Ľudia opäť nosia tričká, nohavice, bundy a spodné prádlo s týmto vzorom a poniektorí si ho dokonca zadovážia aj na vlastné auto. "

Erik Stríž, 28. novembra 2016 10:00
Mercedes triedy G upravený firmou Mansory Foto: Mansory
Väčšinou ich majú luxusné autá, ktorých majitelia chcú svoj majetok ešte viac zatraktívniť. Maskáčové vzory sú momentálne veľmi trendové a možno aj vy sa pýtate, ako sa to vlastne robí. Prekvapivé je, že ide o pomerne lacnú záležitosť.

Maskáčový vzor, takzvané camo, je dnes na veľkom vzostupe. Ľudia opäť nosia tričká, nohavice, bundy a dokonca aj spodné prádlo s týmto vzorom a poniektorí si ho dokonca zadovážia aj na vlastné auto.

Mercedes triedy G upravený firmou Mansory Foto: Mansory

Väčšinou je to samolepiaca fólia

Maskáčové kapoty, prípadne celé karosérie, sú možné predovšetkým vďaka masívnej popularizácii špeciálnych fólií. Ponúkajú rôzne vzory, dokonca vedia perfektne imitovať klasický vysokolesklý lak a nikto nerozpozná, že je to iba veľkoformátová samolepka. Nie každý fanúšik vylepšovania auta má záujem o klasické farby alebo metalízu, vtedy prichádza vhod práve karbónový 3D efekt alebo maskáče.

Maskáčové vzory tiež podliehajú trendom a to, čo dnes nájdete v ponuke predajcov, je skutočne pestré. Môžete vidieť klasické hnedo-zelené vzory, moderné polygóny v prevažne šedých odtieňoch alebo populárne grafiky s nápadne hranatými okrajmi.

Výhodou fólií s maskáčovým vzorom je ich farebná rôznorodosť, vďaka čomu vedia veľmi efektívne prekryť aj prípadné povrchové poškodenia kapoty. Keby ste mierne poškodenú kapotu prekryli klasickou fóliou s metalickým odleskom, tieto nedokonalosti sa prenesú aj na ňu. Je totiž mimoriadne tenká, zvyčajne iba 0,3 milimetra.

Moderná autofólia je hotový technologický zázrak. Je extrémne tenká, z jednej strany lepí a pritom je mimoriadne flexibilná a odolná. Nepopierateľou výhodou je aj skutočnosť, že v prípade potreby sa dá pomerne jednoducho odlepiť, nie je ju potrebné vybrusovať ako bežný lak.

Dáte ju na auto aj svojpomocne, ale je potrebná zručnosť

Existujú rôzne metódy, ako si na auto zabezpečiť kreatívne vzory. Ešte pred niekoľkými rokmi bolo potrebné osloviť skúseného lakovníka, dnes stačí kúpiť na internete špeciálnu fóliu s ľubovoľným dizajnom a nalepiť ju na auto. Samozrejme, ak má byť práca prvotriedna a výsledok trvácny, je vhodné odovzdať automobil do rúk odborníkovi. Ten má potrebné priestory, technické vybavenie a predovšetkým praktické skúsenosti.

Učte sa na chybách iných. Napríklad našich.

Musím sa priznať, že som nalepovanie takejto fólie vyskúšal aj ja - a s veľkým neúspechom. Na kapote som mal menšie povrchové poškodenia a rozhodol som sa, že ušetrím na lakovacích prácach a svojpomocne si nalepím krásnu metalickú fóliu. Som zručný, manuálnu prácu mám naozaj rád a aj napriek tomu, že techniku lepenia a vyrovnávania som mal správnu, veľmi neprezieravo som dúfal, že odporúčania výrobcu o teplote aspoň 20 °C nebudú až tak dôležité. V garáži s teplotou iba 10 °C a rovnako studenou kapotou auta som veľmi rýchlo zistil, že aj pri dôslednom vyhrievaní teplovzdušnou pištoľou sa zvyšok fólie krčí, tvrdne a dokonca sa láme.

Výsledok bol taký, že aj keď som asi polovicu kapoty som prekryl precízne, v druhej polovici sa už fólia lámala a poškodzovala kvôli chladu. Navyše, v takejto zime tuhne lepidlo na spodnej strane fólie rýchlo, dôsledkom čoho sa pri jej pomalom strhávaní ešte zväčšili pôvodné malé poškodenia laku. Človeka v takej chvíli ide roztrhúť od hnevu, že to takto pokazil. Ani sa nemá na koho vyhovoriť. Moja nedbanlivosť na teplotu znamenala 40 eur vyhodených do koša a k tomu ďalšie peniaze minuté na profesionálne lakovacie služby, ktorým sa chcel pôvodne vyhnúť.

Po tejto skúsenosti viem, že keď budem lepiť fólie nabudúce, budem už dôsledne dodržiavať všetky návody od výrobcu. Nech je táto skúsenosť dobrou radou pre všetkých, ktorí sa radšej učia na chybách iných.

Ako to nerobiť: metalická fólia na kapotu auta. Ak nedodržíte všetky odporúčania výrobcu, môže nalepovanie fólie dopadnúť zle. V našom prípade sme doplatili na príliš nízku teplotu okolia a kapoty. Teplota by mala byť aspoň 20°C. Foto: Webmagazin.sk

Zákon nevie, čo si má o fóliách myslieť

Na Slovensku existuje zákon, ktorý majiteľom automobilov prikazuje nechať si to technického preukazu zapísať každú trvalú zmenu farby karosérie. Práve pre slovo “trvalú” sa vedú polemiky aj názory samotných policajtov na použitie fólií sa líšia. Fólie, takisto ako špeciálny lak Plasti Dip, nie sú trvalou úpravou karosérie, pretože sa dajú jednoducho a rýchlo odstrániť. Väčšina majiteľov automobilov s fóliami si teda toto vylepšenie ani nezapisuje do technického preukazu a zvyčajne s tým nemajú problém ani vtedy, keď ich zastaví policajná hliadka.

Ale môže sa celkom reálne stať (a podľa diskusií na internete sa to občas stáva), že na dopravnom inšpektoráte vám bude úradník tvrdiť, že fóliu na aute je potrebné zapísať.


Zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov uvádza nasledovné:
§ 116 Zmeny v evidencii vozidiel

(1) Držiteľ vozidla je povinný osobne oznámiť orgánu Policajného zboru, kde je jeho vozidlo evidované,

a) zmenu vlastníckeho práva k vozidlu alebo prevod držby vozidla na inú osobu,
b) odhlásenie vozidla do cudziny,
c) výmenu podvozka alebo karosérie, na ktorej sa nachádza identifikačné číslo vozidla VIN alebo identifikátor, ktorý bol úradne pridelený,
d) trvalú zmenu farby alebo farebného vyhotovenia vozidla,
e) zmenu vykonanú na vozidle a zmenu iných údajov zapisovaných do osvedčenia o evidencii, ak je potrebný zápis nových údajov do osvedčenia o evidencii, alebo zmena údajov zapísaných v osvedčení,
f) poškodenie, stratu alebo odcudzenie osvedčenia o evidencii,
g) poškodenie, stratu alebo odcudzenie tabuľky s evidenčným číslom,
h) odcudzenie vozidla,
i) rozhodnutie obvodného úradu dopravy o vyradení vozidla z cestnej premávky a odovzdať osvedčenie o evidencii a tabuľku s evidenčným číslom.

(2) Skutočnosti podľa odseku 1 je držiteľ vozidla povinný oznámiť do 15 dní odo dňa, keď táto skutočnosť nastala. Orgán Policajného zboru zapíše zmenu podľa odseku 1 písm. a) alebo b) len so súhlasom vlastníka vozidla alebo na základe rozhodnutia príslušného orgánu a zmenu podľa odseku 1 písm. c), len ak obvodný úrad dopravy vyznačil túto zmenu v osvedčení o evidencii.60)




ODPORÚČAME AJ:
V USA majú nový spôsob ukončenia autonaháňačky: Zamotať sa do kolesa
Fanúšikovia talianskeho dizajnu jasajú, SUV od Alfy vyzerá skvele
Automobilky na diaľku zablokujú auto alebo prinesú benzín
Po USA jazdil po prvý raz kamión bez šoféra. Viezol náklad piva
Japonská automobilka vyvinula samojazdiace… stoličky?


Komentáre