Autá

Ikona automobilovej drsnosti končí po 32 rokoch

"Land Rover Defender čakajú posledné mesiace života. Automobilka ho ponúkne v troch edíciách za skutočne premrštenú cenu. "

Erik Stríž, 3. februára 2015 10:00
Land Rover Defender 2015 (Heritage, Adventure a Autobiography) Foto: Land Rover

Naprieč desaťročiami s rôznymi názvami


Land Rover Defender môžeme označiť za ikonu, klasiku a štandard pre terénny automobil. Model Defender sa vyrába od roku 1983, pričom priamo nadväzuje na automobily Land Rover Series I, II a III. Prvá z nich sa začala vyrábať už v roku 1948 a aktuálny Defender sa stále považuje za akéhosi nasledovníka týchto jedinečných terénnych vozidiel. Preto sa niekedy na internete objavujú informácie, že Land Rover pripravuje vyradenie modelu Defender zo svojho portfólia po neuveriteľných 67 rokoch.

Dokonca ani samotný názov Defender automobilka nepoužíva celých 32 rokov. Meno Defender automobil získal až v roku 1990, takže keby sme boli veľmi dôslední, museli by sme aj 32 ročnú históriu tohto off-roadu prepísať na 25 rokov.

Ukončenie výroby Defendera sa automobilka Land Rover rozhodla ohlásiť spolu s trojicou limitovaných edícií. Ich názvy budú Heritage, Adventure a Autobiography. Za všetky si noví majitelia zaplatia skutočne prehnané ceny, ale pre cieľovú skupinu automobilky Land Rover by to nemali byť žiadne prekvapenia. Vlastne v porovnaní s top modelom značky, modelom Range Rover, budú posledné Defendery celkom dostupné.

Všetky tri rozlúčkové edície modelu Defender budú poháňané dvojlitrovým naftovým motorom, pričom verzie Autobiography a Adventure ponúknu zvýšený výkon na úrovni 110 kW.

Land Rover Defender Heritage (2015) Foto: Land Rover

Najlacnejší bude aj najmenší


Edícia Heritage bude najlacnejšia, predajcovia si za ňu vypýtajú minimálne 35-tisíc eur. Defenderov z tejto edície sa vyrobí 400 kusov, pričom zákazníci nebudú mať príležitosť vybrať si farbu karosérie. Tá bude jemná zelená metalická, takzvaná Grasmere, doplnená o bielu strechu. Celkovo má edícia Heritage evokovať vzhľad najstarších Defenderov.

Land Rover Defender Adventure (2015) Foto: Land Rover

V ústrety dobrodružstvu za 56-tisíc eur


Edícia s názvom Adventure ponúkne v porovnaní s Heritage aj kožený interiér, strešnú záhradku s rebríkom na zadnej strane vozidla a celkovo tri farebné varianty karosérie. V ponuke bude šedá Corris Grey, nápadná žltá Youlong White a ešte nápadnejšia oranžová Phoenix Orange. Verzia Defender Adventure sa vyrobí v počte 600 kusov a jej cena bude začínať na úrovni až 56-tisíc eur.

Land Rover Defender Autobiography (2015) Foto: Land Rover

Najdrahší Defender v štýle Mercedesu triedy G


Najhodnotnejšou a pravdepodobne aj veľmi žiadanou bude edícia Autobiography. Toto označenie nie je v portóliu značky Land Rover novinkou, označuje vrchol výbavy. Tento šedo-čierny Defender s ostrými rysmi a nezameniteľným vzhľadom sa bude predávať za ceny od 80-tisíc eur vyššie a ponúkne aj modernejšiu výbavu. Strecha vozidla bude charakteristicky biela.

Zaujme karosárske prevedenie 90 Station Wagon, LED svetlomety, kožené čalúnenie interiéru, čierne lakované disky kolies a skutočnosť, že verzia Autobiography sa dočká iba 80 exemplárov.

ODPORÚČAME AJ:
Sexi malé bavoráky majú nový vzhľad
Míľniky dopravy: Semafory, evidenčné čísla a benzínky tu neboli vždy
Má iba tri kolesá, malú spotrebu a nízku cenu. Zmení tvár dopravy?
Lamborghini malo vlastné SUV už pred 25 rokmi: Rambo Lambo
Lamborghini venovalo výrobcovi pneumatík 690-koňový Aventador

Komentáre