Autá

Koncept klasického džípu mieri na surferské pláže

"Internetom sa začali šíriť správy o koncepte Jeep Chief. V oknách mu chýba sklo, prekoná aj náročný terén a jeho druhým menom je úžitkovosť. "

Erik Stríž, 24. marca 2015 10:00
Koncept Jeep Chief (2015) Foto: Jeep
Jeep je značka, ktorá potrebuje pochopenie. Aby sme ju mohli hodnotiť, potrebujeme najprv poznať jej históriu, charakter a význam jej modelov a až potom sa púšťať do tvorby názorov. V opačnom prípade sa môže veľmi ľahko stať, že niektoré modely automobilky zavrhneme a nepochopíme ich.

Takým modelom je napríklad nedávno redizajnovaný Jeep Cherokee. Dizajn jeho prednej masky je možné označiť aj ako kontroverzný, avšak keď sa pozrieme na históriu tohto modelu, zistíme, že mu je inovatívny dizajn vlastný.

Podobne by sme mali nahliadať aj na koncept Jeep Chief. Toto vozidlo nepochybne nebude po chuti fanúšikom luxusných džípov s úzkoprofilovými kolesami. Chief (v preklade “šéf”) je veľký, výkonný, svojím spôsobom jednoduchý, nemá dizajnové disky kolies a jeho karoséria je skôr jednoduchšia, ako precízne prepracovaná.

Koncept Jeep Chief (2015) Foto: Jeep
Napriek tomu si nájde svojich fanúšikov, ktorí vedia, že koncept Chief je nadviazaním na sedemdesiate roky minulého storočia. Svedčí o tom použitie farby Ocean Blue na karosérii, bielej strechy a množstva chrómových doplnkov. S touto informáciou sa na koncept hneď nazerá o niečo lepšie.

Automobil je postavený na mohutných kolesách so 17-palcovými hliníkovými diskami a jeho svetlá výška prezrádza, že zvládne širokú paletu terénov. Uvádza sa, že prednostne by mal byť tento džíp určený do piesku. Určite by zvládol aj jazdu púšťou, ale v tomto prípade sa spomína najmä piesočná pláž.

Koncept Jeep Chief (2015) Foto: Jeep
Spojenie džípu Chief s permanentne otvorenými oknami a piesočnou plážou okamžite evokuje more, vlny, šport a zábavu. A tento pocit je správny, pretože práve fanúšikovia jazdy na surfe by si mohli tento koncept obľúbiť najviac. Základom automobilu je totiž jednoduchosť, vzdušný interiér, ľahká manipulácia s piatimi dverami.

Dalo by sa tvrdiť, že Jeep Chief je vlastne jednoduchá karoséria so základným interiérom postavená na veľké kolesá s dobrým podvozkom. V koncepte sa využil 3,6-litrový motor Pentastar V6, pričom jeho krútiaci moment sa prenáša na nápravy cez manuálnu 6-stupňovú prevodovku.

Jeep Chief nie je jediný koncept, ktorý automobilka predstavuje verejnosti. Je jedným z viacerých, ktoré sa dočkali zvýšenej pozornosti na akcii Easter Jeep Safari v americkom štáte Utah. Rovnako ako v prípade všetkých ostatných predstavených konceptov, ani model Chief nepočíta so sériovou výrobou v blízkej budúcnosti. Je však poukázaním na skutočnosť, že automobilka stále nezabúda na zdanlivú jednoduchosť a zvýšenú odolnosť svojich vozidiel, ktoré bola pre Jeep ešte donedávna typická. Dnes jej modely vnímame skôr ako naďalej špičkové, ale hlavne luxusné automobily.

Koncept Jeep Chief (2015) Foto: Jeep
Mimochodom, názov Chief nie je vo svete automobilizmu novinkou. Ešte v roku 2006 takto nazvala svoj koncept automobilka Ford, pridala však k nemu aj prívlastok Super. Super Chief F-250 bol koncept monštrózneho vozidla so supermoderným interiérom a inovatívnym trojpalivovým pohonom, ktorý sa však nakoniec nedočkal výroby.


ODPORÚČAME AJ:
Motorka inšpirovaná kultovým filmom Tron pôjde do aukcie
Hybridné BMW X5 bude mať elektromotor ako doplnok
Auto s výkonom 10 koní? V Číne žiadny problém
Toto je koncept mestského vozidla ako zo sci-fi filmu
Apple vyvíja nový elektromobil, ktorý by mal byť na trhu do roku 2020

Komentáre