Autá

Kompaktný hatchback je prototyp a vzor pre budúce elektromobily

"Automobily stratia emotívny dizajn a stanú sa chladnými dopravnými prostriedkami s nulovými emisiami a nulovou radosťou jazdy. Bude to tak naozaj? "

Erik Stríž, 12. októbra 2016 12:00
Volkswagen I.D. (koncept, 2016) Foto: Volkswagen
Autosalón v Paríži sa stal dejiskom premiér zaujímavých automobilov a o niektorých z nich sme napísali aj na Webmagazíne. Jeden z tých, ktoré na verejnosť zapôsobili nevšedným dizajnom je aj I.D., koncept od značky Volkswagen. Tá konceptom poukázala, akým smerom sa bude uberať jej budúcnosť. To, že I.D. je obrazom budúceho Golfu, už nie je iba divoká špekulácia.

Koncept I.D. sa nám snaží priblížiť svet, ktorý bude križovaný samojazdiacimi automobilmi s prakticky nulovým dopadom na životné prostredie. Ústrednú úlohu bude hrať elektrina, internet bude prepájať jednotlivé vozidlá a ľudí v nich. Volkswagen spomína roky 2020 a 2025 - prvý z uvedených rokov by mal byť tým, v ktorom sa prvýkrát produkčná verzia konceptu I.D. zaradí do predaja a o päť rokov neskôr bude disponovať aj plne automatickým riadením bez účasti vodiča. Dosiahnuť toto do desiatich rokov je veľmi odvážne, hoci dnes neustále počúvame o schopnosti najmodernejších automobilov jazdiť autonómne.

Volkswagen I.D. (koncept, 2016) Foto: Volkswagen
Ciele automobilky sú veľmi odvážne. Chce nielen uviesť samojazdiace auto, ktoré dnes ešte nemá, ale aj aktívne prepojiť automobil s inteligentnou domácnosťou. Človek sediaci v automobile si bude môcť priamo za jazdy skontrolovať, či je doma všetko v poriadku a nebude sa musieť vracať skontrolovať, či pred odcestovaním vypol elektrické spotrebiče alebo aktivoval alarm.

Verí, že koncept I.D. tento zámer vhodne reprezentujte a k svojej vízii pridáva aj predstavu o tom, ako bude automobil prepojený so systémom kuriérskych služieb, aby tie mohli zásielky doručovať aj v teréne.

Volkswagen I.D. (koncept, 2016) Foto: Volkswagen

Dizajnový vzor pre elektromobily

Koncept I.D. je nápadný svojou strohosťou, chladnosťou a pravidelnosťou. Jeho karoséria je oblá, pôsobí veľmi kompaktným dojmom, pripomína hatchback. I.D. využíva možnosti, ktoré prináša moderná osvetľovacia technológia LED a nemá vonkajšie spätné zrkadlá.

Okrem vonkajšieho vzhľadu konceptu je veľmi zaujímavý aj jeho interiér. Na fotografiách z neho vyžaruje príjemná atmosféra, je dizajnovo veľmi čistý a jednoduchý. Navodzuje dojem, že pasažieri sa už nebudú podieľať na jeho šoférovaní v takej miere, ako je tomu dnes.

Volant s netypicky splošteným tvarom sa bude dať celkom zasunúť do palubnej dosky, pričom perfektne zasadne do konzoly. Vtedy výjde do popredia hlavný displej informujúci o stave vozidla a zvolenej destinácii, do ktorej má autopilot namierené.

Volkswagen I.D. (koncept, 2016) Foto: Volkswagen
Automobilka vo svojom oficiálnom vyjadrení k novému konceptu hovorí, že I.D. je dizajnovým vzorom pre budúce elektromobily koncernu Volkswagen. Je teda veľmi pravdepodobné, že sa ústredné prvky ocitnú aj v budúcej generácii modelu e-Golf a časom aj v štandardnej verzii Golfu. Bola by to veľká zmena, ale pravdou je aj to, že Golf vždy prinášal do sveta automobilového priemyslu inovácie a pokrok.



ODPORÚČAME AJ:
Samojazdiace autá v Číne a elektrická formula bez pilota
TOP 5 veľkých rodinných áut: Ktoré je najlepšie?
Nová technika v autách chce predvídať správanie detí a kengúr
Nielen skútre, ale aj cestné motorky budú jazdiť na elektrinu
Auto namiesto CO2 z výfuku vypúšťa vodu, vraj je inováciou dekády

Komentáre