Autá

Najrýchlejšie auto svojej doby vyrobili Angličania, dnes sa naň zabúda

"V neprehľadnom spektre športových vozidiel je iba niekoľko takých, ktoré vynikajú. Iné aj napriek svojej výnimočnosti upadajú do zabudnutia. Je to aj prípad Jaguaru XJ220, úžasného stroja z 90. rokov. "

Erik Stríž, 29. decembra 2015 14:00
Jaguar XJ220 (1993) Foto: Tom Hartley Jnr
Vyrobilo sa iba 275 kusov, z toho 69 s pravostranným riadením. Bolo najrýchlejším automobilom na planét a akcelerovalo rýchlejšie ako Ferrari. Zoznámte sa so superšportovým automobilom Jaguar XJ220.

Písal sa rok 1988, keď sa na autosalóne British International Motor Show v anglickom meste Birmingham odprezentovalo výnimočné vozidlo - model XJ220 od Jaguaru. Koncept bol vybavený špičkovým motorom a zaujal širokú verejnosť vďaka výrazne športovému charakteru, ktorý mu dopriali dizajnér Keith Helfet a Jim Randl, vtedajší hlavný konštruktér Jaguaru.

V skutočnosti sa práce na štúdii najrýchlejšieho automobilu sveta započali ešte štyri roky predtým, keď v roku 1984 Jim Randl začal z vlastnej iniciatívy tvoriť základy pre koncept. Jaguar chcel byť dôstojným konkurentom aj pre talianske a nemecké automobilky, ktoré už v tom čase pútali pozornosť modelmi ako Ferrari F40, 288 GTO či Porsche 959.

Jaguar XJ220 (1993) Foto: Tom Hartley Jnr
Model XJ220 mal pred sebou veľmi neurčitú budúcnosť. Pôvodné skice síce dospeli až do štádia, kedy sa vytvorila karoséria, podvozok a celý pohonný systém, ale ani potom ešte Jaguar otvorene neuvažoval o spustení sériovej výroby tohto špeciálneho modelu. Vyrábať takto silný a rýchly stroj totiž nie je iba tak, najprv musí byť zrejmé, že si ho bude niekto chcieť kúpiť, veď ide o investíciu v miliónoch libier do výroby a celého procesu od náčrtu až po marketing predaja.

Odprezentovanie vozidla na autosalóne v Birminghame však vyšlo veľmi dobre. Dokonca sa vozidlo páčilo verejnosti natoľko, že vedenie Jaguaru v 1989 začalo nahlas hovoriť o tom, že zvažuje výrobu tohto krásneho automobilu pre najnáročnejších.

Jaguar XJ220 (1993) Foto: Tom Hartley Jnr
Stalo sa tak až o štyri roky neskôr. Rok 1992 je považovaný za ten, kedy sa zrodilo prvé sériovo vyrábané XJ220. Bolo vybavené ohromným motorom typu V6 s objemom valcov až 3,5 litra, do sedadiel tlačil výkonom 542 koní a krútiacim momentom až 645 Nm. V čase svojho uvedenia na trh bolo dokonca najrýchlejším športovým automobilom na Zemi, ručička tachometra sa zastavila až na 341 km/h.

Dnes vyznie už takmer neuveriteľne skutočnosť, že medzi motorom a nápravami bola iba 5-stupňová a navyše manuálna prevodovka. Maximálny výkon motora sa dosahoval až pri 7200 otáčkach za minútu a z nuly na 100 km/h široké nízke vozidlo akcelerovalo za rovné štyri sekundy. To je skvelý čas aj na moderné výkonné Ferrari.



Jaguar pôvodne plánoval vyrobiť maximálne 350 kusov superšportu XJ220, pričom v prvom roku malo výrobné haly opustiť prvých 220 exemplárov. Dnes vieme, že sa dovedna vyrobilo 275 kusov a nevedno, koľko z nich dodnes jazdí po cestách.

Jeden z tých funkčných a vo výbornej kondícii sa práve v týchto dňoch predáva vo Veľkej Británii. Cena exempláru v šedej farbe je šialených 445-tisíc eur a má najazdených necelých 10-tisíc kilometrov, teda niečo vyše 6-tisíc míľ.

Zdroj: Tom Hartley Jnr


ODPORÚČAME AJ:
Úsmevné predstavy o autách budúcnosti z minulosti: Pamätáte si ich?
Britská automobilka už 60 rokov vyrába rovnaký model, stal sa legendou
Britská automobilová klasika sa predáva po vyše 60 rokoch
Vytvoril skvelé video, aby predal vyše 40-ročný športiak
Toto je najškaredšie auto na svete, na ktoré sa skoro zabudlo

Komentáre