Autá

Predstavili auto, ktoré môžu šoférovať aj deti. Jazdí iba 45 km/h

"Nenechajte sa pomýliť. Toto auto skutočne jazdí po cestách a naozaj ho môžu šoférovať aj deti. Stačí, aby mali občiansky preukaz."

Erik Stríž, 10. októbra 2016 12:00
Kaipan Baby (2017) Foto: Kaipan
Automobilová značka Kaipan možno nie je celkom známa laickej verejnosti, ale motoristi ju poznajú ako výrobcu lukratívnych vozidiel. Majú športový charakter, nepopierateľnú charizmu, vyrábajú sa v pomerne malom počte a ich dizajn je doslovne neprehliadnuteľný.

Najnovší počin tejto automobilovej značky sa však vymyká z toho, čo predstavovala doteraz. Uviedla automobil so športovým dizajnom, ktorý má nápadne malé rozmery, podozrivo nízky výkon motora a maximálnu rýchlosť obmedzenú na, pozor, iba 45 kilometrov za hodinu. Za tento nevšedný stroj si pýta vyše 12-tisíc eur, avšak my nepochybujeme o tom, že si niekoľkých zákazníkov nájde.

Kaipan Baby (2017) Foto: Kaipan
Keď sa vyššie uvedené údaje nevložia do správneho kontextu, môžu vyznieť ako zlý vtip. Správnym kontextom je v tomto prípade snaha o oslovenie veľmi špecifickej skupiny zákazníkov, ktorí nedosiahli vek vhodný na šoférovanie plnohodnotného automobilu. Ak vám ani toto nedáva zmysel, určite nie ste sami.

Aj vo svete automobilov totiž existujú také modely, ktoré môžu šoférovať už 15-roční vodiči. Aj bez vodičského oprávnenia skupiny B. Je to ako s motocyklami, ktoré keď nedosahujú určitých technických parametrov, môžete ich riadiť aj bez tradičného oprávnenia - na tento štvorkolesový voz údajne stačí iba občiansky preukaz.

Kaipan Baby (2017) Foto: Kaipan
Práve taký je automobil Kaipan Baby, ktorého motor má výkon iba niečo vyše päť konských síl (4 kW) a dosahuje maximálku 45 km/h. Na trasy medzimesto teda určite nepostačuje, ale na jazdu po menej významných cestách a v meste áno. V predaji budú dva varianty motorizácie: spaľovací motor s objemom 0,44 litra a elektrický, ktorý dokáže s akumulátorom zabezpečiť dojazd asi 80 kilometrov. V oboch prípadoch je výkon spomínaných päť koní.

Hmotnosť vozidla je iba 350 kilogramov, čo napovedá veľa o jeho výbave, bezpečnosti a jazdných vlastnostiach. Aj napriek športovému vzhľadu nemožno očakávať, že by sa na tomto podvozku dali rezať ostré zákruty a tlačiť spolujazdca do sedadla. Spolu s vodičom sa v automobile odvezú dvaja ľudia a ich nie veľmi rozmerná batožina. Kaipan Baby má dĺžku 3,15 a šírku niečo vyše jeden a pol metra, vysoký je asi jeden meter vrátane čelného skla. A áno, je to roadster bez možnosti pripevnenia strechy.

Kaipan Baby (2017) Foto: Kaipan
Model Baby dnes existuje v jednom exemplári, ktorý je vzorom pre budúcich majiteľov. Jeho lukratívnosť je podčiarknutá aj výrobou len na objednávku, pričom prvé objednané kusy plánuje automobilka dodať v priebehu budúceho roka.



ODPORÚČAME AJ:
Samojazdiace autá v Číne a elektrická formula bez pilota
TOP 5 veľkých rodinných áut: Ktoré je najlepšie?
Nová technika v autách chce predvídať správanie detí a kengúr
Nielen skútre, ale aj cestné motorky budú jazdiť na elektrinu
Auto namiesto CO2 z výfuku vypúšťa vodu, vraj je inováciou dekády

Komentáre