Autá

Nové športiaky z Anglicka a Nemecka sú snom každého motoristu

"Majú charakter, skvelý imidž, vynikajúce športové jazdné vlastnosti. Automobily BMW 2002 Hommage a Aston Martin Vanquish Zagato sú iba koncepty, ale zato výnimočné. "

Erik Stríž, 24. mája 2016 11:00
BMW 2002 Hommage (koncept 2016) Foto: BMW

BMW 2002 Hommage Concept

Moderná interpretácia dizajnovo nadčasového automobilu. Takto nejak by sa dal stručne opísať koncept s názvom 2002 Hommage od mníchovskej automobilky BMW. Novinka vzdáva poctu športovému vozidlu 2002 Turbo a aj napriek modernizácii upozorňuje na nadčasovosť a technickú vyspelosť originálu.

Koncepčný automobil 2002 Hommage púta pozornosť každým svojím detailom, predovšetkým jeho predná maska je nezameniteľná. Mimoriadne nízky postoj a masívne odvetrávacie otvory majú udržiavať prítlak k vozovke a zabezpečiť tak nielen stabilitu automobilu počas rýchlej jazdy. V kontraste s celkovo kompaktným prevedením má 2002 Hommage široký postoj a dlhý rázvor.

Pre BMW je kompaktné kupé mimoriadne dôležité, pretože definuje aj súčasnú podobu a charakter značky. Modelový rad 02 pritom vznikol pred päťdesiatimi rokmi.

BMW 2002 Turbo a 2002 Hommage Concept 2016 Foto: BMW


„Špičkový model 2002 bol najmä v Európe prvým sériovým automobilom vybaveným turbom, čo z kupé spravilo plnohodnotné športové vozidlo. Turbo technológia priniesla značke BMW mnoho úspechov v motoršporte. V tomto zmysle je štúdia spojením minulosti a budúcnosti značky BMW a sebavedomým vyjadrením radosti z jazdy.“ tvrdí Karim Habib, šéf dizajnu BMW Automobile.

Aston Martin Vanquish Zagato (2016) Foto: Aston Martin

Aston Martin Vanquish Zagato

Do exkluzívneho motoristického podujatia Concorso d'Eleganza Villa d'Este ešte zostáva nejaký čas, už dnes sa ale môžeme zoznámiť s automobilmi, ktoré sa na ňom odprezentujú. Jedným z tých zaujímavejších je Aston Martin Vanquish Zagato.

Tento pôsobivý športový automobil s moderným dizajnom karosérie a svetiel je výsledkom spolupráce britskej automobilky Aston Martin a talianskeho dizajnového špecialistu Zagato. Ten v spolupráci s automobilkami pripravuje také úpravy vozidiel, aby pôsobili ešte športovejšie a dravšie a aby mali lepšie jazdné vlastnosti. Napríklad automobilka Aston Martin so Zagato spolupracuje už od roku 1960, kedy vytvorili jedinečný model DB4 GT Zagato.

Aston Martin Vanquish Zagato (2016) Foto: Aston Martin


Vanquish Zagato sa prezentuje vo výraznom červenom laku, vo vnútri spája bordové s čiernymi farebnými prvkami. Okrem emblémov značky Aston Martin sa v interiéri objavujú aj logá Zagato.

V krásnom športovom kupé pracuje motor typu V12 schopným zatlačiť do sedadiel silou až 600 konských síl.


ODPORÚČAME AJ:
Maniére bohatých: Limuzínu predĺžili o meter, aby mala šesť dverí
Staré Tatrovky: Prúdnicové karosérie a nezameniteľný charakter
Policajti v Taliansku dostanú špeciálne výkonné sedany
Buduje sa auto s nekonečným dojazdom
Zisťovali sme, na akých autách jazdili historické osobnosti

Komentáre