Autá

Maniére bohatých: Limuzínu predĺžili o meter, aby mala šesť dverí

"Limuzínový špeciál od Audi má tri rady luxusných sedadiel, šesť bočných dverí a priestorovo veľkorysý interiér. Audi ho vyrobilo na objednávku jedného zákazníka."

Erik Stríž, 13. apríla 2016 12:00
Limuzína Audi A8L Extended (2016) Foto: Audi
Zákazník je vždy na prvom mieste. Tvrdí to značka Audi, ktorá vraj preto vyrobila model A8 L Extended. Tento automobil, ktorý však už nemôžeme považovať za osobný, má dĺžku až 6,36 metra a rázvor kolies 4,22 metra. Len medzi kolesá tohto luxusného stroja pre šiestich pasažierov by ste mohli zaparkovať celú jednu Fabiu.

Audi A8 sa predáva aj vo verzii L, ktorá ponúka o niekoľko centimetrov dlhšiu karosériu a tiež väčší rázvor kolies. Rázvor je vzdialenosť medzi prednou a zadnou nápravou a je dôležitá, pretože vo výraznej miere determinuje jazdné vlastnosti automobilu. Variant A8L Extended však prekonáva snáď všetko, čo tu bolo doteraz, dokonca je dlhší ako slávny luxusný Rolls-Royce Phantom.

Toto Audi ale nebude vychádzať z výrobných liniek ako sériovo produkovaný model, je vyrobené iba na objednávku jedného konkrétneho zákazníka. Preto Audi začína svoje oficiálne vyjadrenie k modelu pripomenutím, ako si zákazníkov cení. Veď za väčší balíček peňazí sa dá spraviť takmer akýkoľvek tuning, nie?

Limuzína Audi A8L Extended (2016) Foto: Audi
Audi A8L Extended je až o viac ako jeden meter dlhší, ako jeho kolega A8L. Obsahuje šesť dverí, tri na každej strane. Vo vnútri rozmerného interiéru je až trojica strešných okien, šesť plnohodnotných sedadiel s individuálnym nastavovaním a štvorica stĺpikov karosérie. Každý zo šiestich pasažierov vrátane vodiča má k dispozícii modernú techniku v podobe masážnych sedadiel, vlastnej klimatizácie či vlastných okenných tienidiel. Všetky sedadlá sú čalúnené do kože a majú veľkorysé rozmery.

Automobilka tvrdí, že aj napriek nezanedbateľnej dĺžke vozidla má rovnakú tuhosť karosérie, ako jej o meter kratší variant. To znamená, že by sa mali pasažieri počas jazdy cítiť vždy komfortne a automobil by mal na ceste držať pevne ako placka.

Limuzína Audi A8L Extended (2016) Foto: Audi
Pod prednou kapotou majestátneho Audi pracuje motor typu V6 so zdvihovým objemom necelé tri litre. Benzínový agregát V6 3.0 TFSI s výkonom 228 kW (310 koní) a s krútiacim momentom 440 Nm je pre niekoho prekvapením, pretože si celkom dobre vieme v takomto type vozidla predstaviť aj mohutnejší V8. A8L Extended je vybavené permanentným pohonom všetkých štyroch kolies, ktoré Audi označuje Quattro, motor je s nápravami prepojený automatickou prevodovkou s ôsmimi prevodovými stupňami a aj napriek veľkej dĺžke zvládne akceleráciu na rýchlosť 100 km/h už za 7,1 sekundy, čo je veľmi úctyhodný výkon.



Automobilka neupresňuje, kto si takýto špeciál objednal. Vraj je to európsky zákazník. My však nepochybujeme o tom, že A8L Extended bude jazdiť po prvotriednych cestách niekde na Blízkom východe a voziť rôznych šejkov na ich pracovných výletoch.


ODPORÚČAME AJ:
Najnovšia limuzína z Nemecka bude určená len pre Čínu
Luxusné SUV bude ponúkať doplnkovú výbavu za 154-tisíc
Tesla predstavila nový elektromobil Model 3 určený pre masový trh
SUV bez strechy? Žiadny výstrelok doby, ale bežná vec
Kráľ športových automobilov s poctivým 16-valcovým motorom

Komentáre