Autá

Aston Martin vylepšoval Vanquish a Rapide S

"Aston Martin Vanquish, Vanquish Volante a Rapide S sa predstavili svetu a výrobca zverejnil aj presnejšie charakteristiky vozidiel. "

Erik Stríž, 8. augusta 2014 10:00
Aston Martin Rapid S Foto: Aston Martin



Aston Martin konečne zverejnil detaily toho, čo sa v motoristickom svete považuje za najvýznamnejšiu inováciu najpopulárnejších a trhovo najúspešnejších modelov britskej automobilky. Modelový rok 2015 prinesie hodnotné technologické vylepšenia, ale automobilka zdôrazňuje predovšetkým kvalitnejší zážitok z jazdy.

Aston Martin Vanquish Volante Foto: Aston Martin

Prevodovka ako základ perfektnej jazdy


Aston Martin venuje veľa pozornosti novej prevodovke. Tretia generácia automatickej prevodovky Touchtronic je síce rovnako veľká, ako jej predchodca, je však ľahšia o tri percentá a má o dva prevodové stupne viac. Športovo založení vodiči celkom určite ocenia, že rýchlosť radenia je iba 130 milisekúnd. To je čas, ktorý ani nezvládne bežný človek zaregistrovať a už v žiadnom prípade nemá šancu sa k nemu priblížiť manuálnym radením.

V nových modeloch Vanquish (aj pre kabrio variant Volante) aj Rapide S pracujú aj skvelé motory AM29 V12. Vďaka nim má Vanquish krásne zrýchlenie z nuly na rýchlosť 100 km/h za minimálne 3,8 sekundy, v prípade Rapide S je to hodnota 4,4 sekundy. V porovnaní s predchádzajúcou generáciou modelov ide o vylepšenie o takmer päť desatín sekundy.

Narástla aj sila týchto športových automobilov. Vanquish zatlačí svojho vodiča a jeho spolusediaceho do sedadiel silou až 568 konských síl a Rapide S 552 konských síl. Každý z nich dokáže vyvinúť krútiaci moment na úrovni 630 Nm pri dosiahnutí 5500 otáčok za minútu.

Aston Martin Vanquish Foto: Aston Martin

Motor, prevodovka aj podvozok fungujú len vďaka vyspelej elektronike


Aston Martin sa spolieha na Bosch Engine Management System. Ten umožnil, aby sa začali motory AM29 V12 kombinovať s automatickými prevodovkami Touchtronic. Jeho súčasťou je elektronika, ktorá aktívne zľaďuje motor, prevodovku a samotný podvozok automobilu. Cieľom systému je poskytnúť vodičovi bezkonkurenčný zážitok z jazdy, pričom typickým vodičom nie je žiadny začiatočník s nižšími štandardmi. Práve naopak, do týchto vozidiel nasadajú iba ľudia s nadštandardne vysokými nárokmi na jazdné vlastnosti, ale aj interiér.

Aston Martin Vanquish Volante Foto: Aston Martin

Koža všade, kam sa pozriete


Interiér nových Vanquishov a Rapide S ponúkne to, na čo sú majitelia Astonov už dlhší čas zvyknutí. Veľa kože, karbónu, kovu a iných prémiových materiálov. Kožu nachádzame aj na miestach, ktoré iné automobilky akoby stavali na nižšiu prioritu, napríklad páky radenia za volantom. Čakali by ste, že strop, vnútorné strany stĺpikov a kryt prístrojovej dosky bude z plastu? Aj tieto časti interiéru automobilka zabalila do prvotriednej kože.

Aston Martin ponúkne viacero variantov farebného usporiadania interiéru, vrátane čierno-bielej Dark Knight schémy a výraznej Fandango Pink.

Zaujímavosťou je, že v prípade modelu Rapide S bude možné karosériu nechať lakovať aj v úprave Diavalo Red. Ňou sa doteraz pýšil jedine exkluzívny V12 Zagato.

Súčasťou zbierky noviniek v modelovom roku 2015 budú nové dizajny diskov kolies v 10-lúčovom prevedení.

ĎALŠIE ČLÁNKY



Fiat 500L padol do rúk surferom, takto do dopadlo
Mercedes S-Guard neprepustí ani náboje z automatických zbraní
Dan Bilzerian a jeho autá: Inšpirácia alebo demotivácia?
Porsche Cayenne dospel, bude jazdiť aj na baterky
Jaguar F-Type pre Tour de France
Jaguar XE osloví najmä mladých podnikateľov
"Pripravovaný Jaguar XE bude napriek svojmu hierarchicky

Komentáre