Život

Vtáky už odlietajú do teplých krajín, niektoré denne preletia 500 km

"Prvé odlietajú vtáky zimujúce pod rovníkom, napríklad sokoly červenonohé, trsteniariky, mucháriky, strakoše alebo dažďovníky."

TASR, 13. augusta 2018 8:00
Zemplín, Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník
Vtáky pri svojich cestách na zimoviská nehľadia na aktuálne horúčavy. Viaceré druhy už začali svoju cestu do teplých krajín. Spomedzi 217 vtáčích druhov, ktoré na Slovensku pravidelne hniezdia, odlieta na zimu viac ako 150. Prvé odlietajú vtáky zimujúce pod rovníkom, napríklad sokoly červenonohé, trsteniariky, mucháriky, strakoše alebo dažďovníky.

"Sokoly červenonohé zimujú v Botswane, Angole a Namíbii. Trsteniariky spevavé sú z hľadiska spevavcov rekordmanmi v polohe zimovísk, keďže tie sa nachádzajú v Malawi, Zambii a dokonca v Juhoafrickej republike. U strakošov sú zimoviská európskych populácií lokalizované v Zambii, Mozambiku či Zimbabwe. JAR a Malawi sú súčasne zimoviskom dážďovníkov," približuje Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS).

Súčasné vysoké teploty však môžu vtákom spôsobiť problémy. "Negatívne ovplyvňujú schopnosť jedinca vytvoriť si dostatočné zásoby na migráciu, respektíve stojí to veľa energie a síl. Zároveň vplýva teplota aj na schopnosť zdolávania prekážok počas migrácie," informuje Slobodník. Jeho kolegyňa Lucia Deutschová pripomína, že počas horúčav je pre vtáky dôležitá i voda. "Pomôžeme naozaj jednoducho – stačí zlepšiť prístup k vodnej ploche alebo vytvoriť napájadlo," hovorí.

Migrácia vtákov poskytuje ľuďom možnosť pozorovať formovanie veľkých kŕdľov, odpočívajúce skupiny alebo hromadné prelety. Väčšina vtáčích druhov sa na Slovensko vráti v období medzi druhou polovicou apríla a mája, niektoré však na svoje hniezdne lokality prilietajú až v júni.

Komentáre