Život

V Údolí smrti zachytili predbežný svetový rekord pre najhorúcejší júl

"Údolie smrti sa nachádza v severnej časti Mohavskej púšte. Ide o 225 kilometrov dlhú a 8–26 kilometrov širokú preliačinu, rift."

TASR, 3. augusta 2018 10:00
Údolie smrti Foto: TASR/AP

Predbežné údaje ukazujú, že kalifornské Údolie smrti dosiahlo svetový rekord v kategórii najhorúcejší júl, a to už druhýkrát po sebe. Vo štvrtok o tom informovala agentúra AP.

Pracovník americkej Národnej meteorologickej služby (NWS) Todd Lericos uviedol, že priemerná júlová teplota v dedine Furnace Creek v Údolí smrti bola 42,28 stupňa Celzia.

Zatienila aj rekord dosiahnutý v Údolí smrti v júli 2017, keď bola priemerná teplota 41,89 stupňa Celzia.

Lericos vysvetlil, že minulý mesiac pretrvávala tlaková výš, ktorá vznikla nad americkým Juhozápadom, čo bránilo vertikálnemu prúdeniu vzduchu v atmosfére a vytváralo vlnu tepla.

Meteorológ dodal, že údaje sa musia znova prekontrolovať, kým sa oficiálne vyhlási rekord.

Všeobecne známe horúce Údolie smrti má svetový rekord v najvyššie zaznamenanej teplote na Zemi: 56,67 stupňa Celzia z 10. júla 1913.

Údolie smrti sa nachádza v severnej časti Mohavskej púšte. Ide o 225 kilometrov dlhú a 8–26 kilometrov širokú preliačinu, rift. Názov si údolie získalo po tom, ako tam v roku 1849 zahynula skupina zlatokopov. Územie bolo chránené od roku 1933; v roku 1994 bolo preklasifikované na národný park.

Nachádza sa tam aj najnižšie položené miesto Kalifornie, Spojených štátov a celej Ameriky, a to v časti s názvom Badwater, 259 metrov pod úrovňou mora.

Komentáre