Život

Highlighty týždňa: Kotleba v župane a veľký zázrak medicíny

"Naše kraje dostali nové župany, Rezešova dcéra domáce väzenie. A lekárom sa opäť raz podaril neuveriteľný kúsok, keď zachránili bábätko vážiace niečo cez pol kila. Dojímavé video nájdete v článku."

Veronika Rosputinská, 25. novembra 2013 10:00
Mama prvý raz drží svoje dieťa na rukách. Foto: youtube.com


Ostro sledovaný súdny proces s Rezešovou dcérou Evou, ktorá v auguste 2012 spôsobila na maďarskej diaľnici dopravnú nehodu, sa po dlhých a únavných pojednávaniach skončil. Štyri obete, na slovo skúpa vinníčka nehody, veľa emócií a dlhé mesiace dokazovania viny a neviny. Taký bol viac ako rok od osudnej zrážky, pod ktorú sa pravdepodobne podpísal alkohol. Verdikt súdu potešil košický klan, nahneval rodiny obetí a podnietil verejné diskusie. Ako teda súd rozhodol?

Slovenka Eva V. vychádza z budovy súdu 22. novembra 2013 v Budapešti. Foto: FOTO TASR/MTI
Evu V. uznal vinnou a odsúdil ju na nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní šiestich rokov, pričom rok, ktorý strávila vo vyšetrovacej väzbe, sa do výkonu trestu započítal. Navyše, trest si neodpyká v cele, ale v domácom väzení a keďže si „odsedieť“ musí len dve tretiny trestu, ostávajú jej pravdepodobne už iba necelé tri roky. Toto rozhodnutie sa nepáči príbuzným obetí, očakávali asi iný verdikt, keďže prokurátor pre Evu V. žiadal trest v hornej hranici, teda 13 rokov. O výsledku sa horlivo diskutuje aj na internete – mnohí tento prípad porovnávajú s trestom pre mladého hokejistu, ktorý za kopnutie policajtky dostal osem rokov. Odsúdená Eva V. bude okrem trestu musieť uhradiť aj súdne trovy, ktoré presahujú päť a pol milióna forintov, čo je necelých 20-tisíc eur.

Fico v Bielom dome


Médiami minulý týždeň prebehla aj informácia o ceste nášho premiéra do Washingtonu, na stretnutie s najmocnejším Američanom, prezidentom Obamom. Okrem neho sa náš vládny predseda stretol aj s viceprezidentom Bidenom. O čom sa hodinu hovorilo?

Fico počas návštevy Bieleho domu. Foto: FOTO TASR/Paul Martinka
Samozrejme, o našom partnerstve, hodnotách, demokratických princípoch, o úlohe USA v procese demokratických zmien v strednej Európe siahajúcom až dve dekády dozadu. Nechýbala ani téma operácie ISAF v Afganistane či likvidácie chemických zbraní v Sýrii. Náš premiér dokonca potvrdil, že Slovensko je pripravené pomôcť. Túto návštevu však zatienila iná správa...

Kotleba v župane!


V sobotu prebehlo druhé kolo volieb do našich žúp a síce prinieslo len jedno prekvapenie, o to bolo väčšie. Do nového banskobystrického župana sa nenavlečie nikto iný, ako mnohé naše (ale už aj zahraničné) médiá hlásajú - pravicový extrémista Marián Kotleba. A to mu politológovia pred voľbami dávali aj „napriek dobrým výsledkom v prvom kole“ iba malé šance na úspech. Nuž, život je plný prekvapení.

Už v povolebnú nedeľu sa o naše voľby začali zaujímať aj svetové médiá. „Voľby zatienil úspech pravicového extrémistu Mariana Kotlebu v Banskej Bystrici," píše internetová mutácia rakúskeho denníka Standard. O Kotlebovom úspechu sa dopočuli aj Nemci: „Prekvapujúco vyhral polícii známy slovenský pravicový extrémista Marian Kotleba, ktorého strana štve proti "kriminálnym Cigánom"," píše denník Welt na svojej stránke. Internetová stránka americkej televízie ABC News uviedla, že regionálne voľby vyhral "slovenský neonacista", ktorého strana tvrdí, že NATO je teroristickou organizáciou a chce, aby Slovenská republika zanechala európsku spoločnú menu.

Marián Kotleba Foto: FOTO TASR/Ján Siman
Rozčarovanie nad výsledkom volieb chcú vyjadriť aj občianski aktivisti z Banskej Bystrice a to v deň, keď majú skladať sľuby novozvolení poslanci zastupiteľstva Banskobystrického kraja. Stať sa tak má v piatok 29. novembra. K výsledku volieb sa vyjadril aj predseda Rómskej iniciatívy Slovenska Václav Kapell, podľa ktorého je zvolenie Kotlebu za predsedu kraja katastrofou. „Dávam vinu aj banskobystrickým Rómom, ktorí nešli voliť a nemali žiadne obavy z toho, že naozaj sa tam budú diať strašné veci," uviedol pre TASR Kappel.

Bojovať sa oplatí


Asi každý pár, ktorý očakáva príchod svojho dieťatka na svet, sa nevie dočkať dňa, keď bude bábätko prvý raz držať v náručí. Deväť mesiacov je veľa, aj tak si každý praje, aby to tých deväť mesiacov trvalo. Niekedy sa však dieťa poponáhľa a rodičom i lekárom poriadne zavarí.



Minulý týždeň internetom kolovalo práve toto video. Zachytáva prvý rok života malého Warda Milesa, ktorý sa narodil predčasne - až o niečo cez tri mesiace. Jeho váha pri narodení predstavovala len 680 gramov. Lekári ani rodičia sa nevzdali a o jeho život sa rozhodli poriadne zabojovať. Na hadičkách v inkubátore strávil drobec 107 dní, kým si ho rodičia mohli odniesť domov.

Komentáre