Život

Vedci premerajú výšku Mount Everestu, mohlo ho poškodiť zemetrasenie

" Niektorí vedci sa domnievajú, že následkom otrasov s magnitúdou 7,8 mohla výška tejto hory, ležiacej na nepálsko-čínskych hraniciach, poklesnúť o 2,5 centimetra. "

TASR, 31. januára 2017 8:00
Zmenil Mount Everest svje parametre? Foto: TASR/AP
Indickí vedci plánujú opätovne zmerať výšku Mount Everestu, najvyššieho vrchu sveta, so zámerom zistiť, či po ničivom zemetrasení, ktoré v roku 2015 postihlo Nepál, nedošlo k zmene parametrov.

Akcia sa má uskutočniť o niekoľko mesiacov, pričom indický tím bude spolupracovať s miestnymi úradmi, informoval denník Himalayan Times. Niektorí vedci sa domnievajú, že následkom otrasov s magnitúdou 7,8 mohla výška tejto hory, ležiacej na nepálsko-čínskych hraniciach, poklesnúť o 2,5 centimetra. Mount Everest sa týči do výšky 8848 metrov nad morom.

Opätovné zameranie vrchu zaberie výskumníkom približne jeden mesiac, následné spracovanie údajov ďalšie dva týždne. Odhadované náklady na túto vedeckú expedíciu sú 700.000 dolárov, uvádza zmienené periodikum.

Nepál zasiahlo 25. apríla 2015 najsilnejšie zemetrasenie od roku 1934, ktoré po sebe zanechalo 9000 mŕtvych a 20.000 zranených. Bez domova zostali milióny ľudí. Živel zničil v severných častiach krajiny 300.000 budov.


ODPORÚČAME TIEŽ:

Posielajte si pohľadnice s neznámymi. Postcrossing spája celý svet
Archeológovia v slovenských Mykénach našli viacero významných objavov
Nekonečné čakanie na vlek? Štyri miesta, kde sa určite nebudete tlačiť
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Nových Zámkov do Kozároviec

Komentáre