Život

Posielajte si pohľadnice s neznámymi. Postcrossing spája celý svet

"Máte radi pohľadnice? Dostávajte ich z celého sveta vďaka postcrossingu."

Katarína Bačová, 24. januára 2017 12:00
Vďaka postcrossingu budete dostávať pohľadnice z celého sveta. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová
Pohľadnice v posledných rokoch nahradili esemesky, maily aj Instagram. Len zriedkavo dnes z dovolenky či výletu posielame domov papierový pozdrav. Na našu dobu je to príliš pomalé a drahé. Stále však existujú ľudia, ktorí si pohľadnice posielajú radi. Posstcrossing im dáva šancu spojiť sa s celým svetom.

Čo je to postcrossing


Postcrossing je projekt, v ktorom si ľudia navzájom posielajú pohľadnice. Je to jednoduché. Najprv sa zaregistrujete na stránke postcrossing.com, regulujúcej výmeny. Zo systému potom dostanete náhodnú adresu, kam pošlete pohľadnicu. Keď váš pozdrav príde do cieľovej stanice, dostanete email a potom už môžete čakať, kým do schránky od niekoho dostanete pozdrav vy. Koľko pohľadníc pošlete, toľko vám ich príde.

210 krajín


Do projektu sú podľa oficiálnych štatistík zapojení ľudia z 210 krajín sveta. Zaregistrovaných je vyše 663 tisíc členov, počet Slovákov sa blíži k dvom tisícom. V niektorých krajinách sa konajú pravidelné stretnutia „postcrosserov“, vychádzajú aj špeciálne známky, pohľadnice či pečiatky.

Členstvo na stránke je bezplatné, koľko zaplatíte za pohľadnicu a známky určuje, samozrejme, pošta. Do európskych krajín je zo Slovenska poštovné za 2. triedu 90 centov (do Česka o 10 menej), do vzdialenejších destinácií zväčša vyjde na jedno euro.

Dostať papierovú pohľadnicu je dnes už skoro raritou. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová


Aký obrázok pošlete je na vás. Asi najuniverzálnejšie sú krajinky a pamiatky. Užívatelia však často píšu do svojich profilov svoje priania. Niektorí zbierajú pohľadnice s motívom seriálov, fotky šteniatok alebo kvety, je však len na vás, či im ich želanie naplníte. Nevhodné sú len reklamné pohľadnice.

Čo si píšu „postcrosseri“


Začínajúcich „postcrosserov“ často trápi otázka, čo písať cudzej osobe. Nie je to však nič zložité. Ak hľadáte inšpiráciu, je vhodné sa pozrieť do profilu človeka, ktorého adresu ste dostali. Ľudí často zaujíma niečo o krajine, kde žijete. Radi sa dozvedia niečo o vašich tradíciách i nevšedných miestach. Mnohí ocenia aj tip na knihu či film. Alebo buďte osobný. Napíšte pár viet o sebe, čo robíte, o čom snívate. V prípade, že si naozaj neviete poradiť, zachráni vás počasie. Zopár zmienok o tom, ako práve za oknom prší/sneží/svieti slnko, k tomu univerzálny pozdrav „Happy postcrossing!“ a je to.

Podeľte sa o niečo zo svojho života alebo napíšte tip na dobrú knihu. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová


Horším problémom môže byť jazyková bariéra. Ako už názov napovedá, stránka je písaná v angličtine. Na nej sa však pomocou prekladača môžete po čase naučiť pracovať. Navyše existuje aj komunita českých a slovenských „postcrosserov“, kde sa všetky podstatné informácie dozviete. Angličtinu však väčšina používateľov uvádza aj ako komunikačný jazyk. Preto je nevyhnutné vedieť aspoň základy, alebo mať niekoho, kto vám s prekladom pomôže.

Nezabudnite na ID


Keď do schránky príde pohľadnica, je zvykom napísať odosielateľovi pár slov. Pomocou identifikačného kódu (ID), napísaného na karte, zistíte, kto vám pozdrav poslal a cez stránku mu poďakujete.

Kto je za tým

Zakladateľom projektu je Portugalec Paulo Magalhães. Trápilo ho, že dostáva do schránky málo pohľadníc. Svoj problém vyriešil efektívne. Vďaka nemu si dnes ľudia vymenili už viac ako 39 miliónov pozdravov. Pridáte sa tiež?

ODPORÚČAME TIEŽ:
Dnes narodené deti už nikdy nebudú šoférovať auto, tvrdí odborník
Highlighty týždňa: V českom filme zaznie hudba oscarovej autorky
Nekonečné čakanie na vlek? Štyri miesta, kde sa určite nebudete tlačiť
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Nových Zámkov do Kozároviec

Komentáre