Život

Highlighty týždňa: V českom filme zaznie hudba oscarovej autorky

"K hudbu českému filmu skladala oscarová autorka. Štefan Nosáľ oslávil 90. narodeniny. Všetko alebo nič je najúspešnejším filmom našej histórie. Masaryk prevalcoval nominácie na Českého leva."

TASR/Webmagazin.sk, 23. januára 2017 14:00
Z filmu Miluji tě modře. Foto: Youtube/Total film.cz
Nový český film Miluji tě modře, ktorý vstúpi do kín tento týždeň, sa môže pýšiť hudbou od oscarovej autorky. Skladateľka a speváčka Markéta Irglová získala Oscara za spoluprácu na najlepšej filmovej hudbe za film Once (2008). "Som rád, že Markéta na moju ponuku prikývla, a že bude jej krásna hudba súčasťou ďalšieho filmu, navyše českého," uviedol producent a režisér filmu Miloslav Šmídmajer.

Hlavnou postavou filmovej novinky je sympatický maliar a kunsthistorik Dávid (Václav Jílek), ktorý práve prežíva nie veľmi šťastné obdobie. Dostane výpoveď z Národnej galérie, býva pod jednou strechou so svojou matkou, jogínkou (Táňa Medvecká), nedarí sa mu ani skvelý výtvarný projekt so svojím bohémskych otcom (Vladimír Kratina) a navyše je bez priateľky. Až jedného dňa objaví vo výklade klenotníctva krásnu aranžérku Terezu (Denisa Nesvačilová), do ktorej sa zamiluje na prvý pohľad. Má to však háčik - jeho nová láska má priateľa Igora (Rostlislav Novák), artistu a žiarlivca. Napriek tomu sa Dávid zo všetkých síl snaží Terezu zaujať. Zdá sa, že sa mu to aj podarilo, ale jedného dňa Tereza záhadne zmizne...



Otec Lúčnice jubiluje


Profesor Štefán Nosáľ oslávil 20. januára deväťdesiat rokov. Jubilant patrí k významným osobnostiam slovenskej kultúry, celý svoj profesijný život venoval umeleckému súboru Lúčnica. Členovia zoskupenia boli zároveň aj jeho prvými gratulantmi. K životnému miľníku pripravujú aj program Štefan Nosáľ 90, ktorý uvedú 6. a 7. marca v historickej budove Slovenského národného divadla.

„Bola to tvrdá robota, ale vydržal som a oni majú z toho radosť,“
uviedol pre TASR jubilant. Pri práci čerpal aj rozprávania svojho otca. „Ten to zažil v plnej kráse, bol veľmi múdry, mal aj odvahu takú, dal ma do škôl. Bol som jediný, čo urobil vysokú školu v Hriňovej. Ale tie korene sú v Podpoľaní na Detve. Stále sa k tomu vraciam a premietam si v hlave, či je to dobré alebo nie. Lebo čo poviem, alebo čo urobím, to by malo pomôcť v každom smere. A keď to oni tak cítia, tak som veľmi rád, že im to pomáha. Na našom predstavení sa každý tak duševne poteší, je spokojnejší, a to je fajn, lebo tej radosti nemáme veľa na Slovensku,“ dodal Nosáľ.

Štefan Nosáľ (uprostred) a členky FS Lúčnica počas gratulácie. V Bratislave 20. januára 2017. Foto: TASR/Andrej Galica


Rekordné Všetko alebo nič



Snímka Všetko alebo nič, natočená podľa rovnomenného bestselleru Evy Urbaníkovej, prekročila len za osem dní v kinách hranicu 100.000 divákov. "Prevalcovala tak všetky doterajšie slovenské a české filmy a v rebríčku návštevnosti za prvý týždeň premietania od roku 1993 je bezkonkurenčne na prvom mieste," TASR informovala PR manažérka Andrea Pivarčiová.

Režisérka a spoluautorka scenára Marta Ferencová je z úspechu filmu nadšená: "Som šťastná a veľmi ďakujem divákom za ich pozitívne reakcie. Pre nás tvorcov je to neskutočný pocit, ešte raz ďakujeme."

Všetko alebo nič je príbeh o vzťahoch, ktoré nás valcujú, o ženskom priateľstve, ktoré nás chráni, o mužoch, na ktorých sa nezabúda... Vo filme si zahrali slovenské herecké hviezdy ako Táňa Pauhofová, Ľuboš Kostelný či Zuzana Kronerová, z českých hercov Klára Issová, Petra Hřebíčková, Ondřej Sokol, Petr Vaněk či Luděk Sobota a z Poľska Michal Žebrowski, Pawel Delag a Krzysztof Tyniec.



Masaryk valcuje



Česko-slovenský film Masaryk má na konte po uvedení v hlavnom programe MFF v Berlíne ďalší úspech. Získal 14 nominácií na ocenenie Český lev, najviac zo všetkých filmov. Masaryk tak dostal nominácie vo všetkých kategóriách okrem jedinej - a tou je nominácia za hlavnú ženskú rolu. Do tejto kategórie však tvorcovia historickej drámy nikoho neprihlásili.

Galaprogram 24. ročníka odovzdávania cien Českej filmovej a televíznej akadémie Český lev sa uskutoční 4. marca. Tvorcovia filmu s napätím očakávajú, ako budú hlasovať za Masaryka akademici v Slovenskej filmovej a televíznej akadémii v rámci nominácií na domáce ocenenie Slnko v sieti.

Svetovú premiéru zažije Masaryk počas Berlinale 17. februára. Do širokej distribúcie vstúpi v slovenských kinách 23. marca.



ODPORÚČAME TIEŽ:
Dnes narodené deti už nikdy nebudú šoférovať auto, tvrdí odborník
Dámy sa na inaugurácii prezidenta USA predviedli v štýlových modeloch
Zámok Schloss Hof je v zime ako kulisa rozprávky o Popoluške
Vedci vedia premeniť rádioaktívny odpad na trvácne diamantové batérie

Komentáre