Život

Zahryznite sa do sladkého pokušenia

"Slovenské torty sú z roka na rok lepšie, amatéri a juniori ich často pripravujú ako profesionáli. "

TASR, 18. októbra 2014 10:00
Na snímke torta tekvice od Aleny Fedorovej z Ladiec zvíťazila v kategórii amatérov. Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Aj vy ste si už neraz pochutnali na sladkej dobrote v podobe torty? Niekedy sú také parádne, až sa vám ich nechce ani rozkrájať. Skutočná rozkoš však príde, až keď do nich zahryznete. Vzhľad torty ale zohráva významnú úlohu.

Najkrajšie slovenské torty pečie Monika Turzová z Beluše. Ocenenie najkrajšia torta Slovenska získala v kategórii profesionálnych cukrárov. Rozhodla o tom odborná porota počas piateho ročníka celoslovenskej súťaže o najkrajšiu tortu Slovenska, ktorá sa konala 16. októbra.
Na snimke torta od Moniky Turzovej z Beluše zvíťazila v kategórii profesionálov. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Podľa predsedu hodnotiacej poroty Michala Baniara mala súťaž vďaka súťažiacim z Moravy po prvý raz punc medzinárodnosti. O prestížne ocenenie v štyroch kategóriách sa uchádzalo 45 profesionálnych cukrárov, amatérov a juniorov z celého Slovenska.
O prestížne ocenenie v štyroch kategóriách sa uchádzalo 45 profesionálnych cukrárov, amatérov a juniorov z celého Slovenska. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

"Hodnotil sa nielen výzor, ale aj chuť a jednotlivé detaily, ako čistota prevedenia, nápaditosť a rôzne techniky. Každý rok sa posúvame ďalej, či už je to počet súťažiacich, alebo tohtoročná medzinárodná účasť. Myslím si, že každý rok je to lepšie a lepšie," skonštatoval predseda poroty s tým, že rozhodovanie poroty je z roka na rok ťažšie, pretože v niektorých prípadoch amatéri a juniori dokážu pripraviť lepšie torty ako profesionáli.
Na snímke torta sliepky od Emílie Simovej z Nižnej Polianky získala ocenenie absolútny víťaz súťaže. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Z púchovského divadla si prestížne ocenenie v kategórii amatérov odniesla Alena Fedorová z Ladiec v Ilavskom okrese, medzi juniormi do 21 rokov triumfovala Katarína Trníková zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Púchove a zvláštne ocenenie za neobyčajnú tortu získala Emília Simová z Nižnej Polianky. Súťaž Najkrajšia torta Slovenska organizuje Klub cukrárov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a jej súčasťou bola po niekoľkoročnej prestávke aj súťaž v barmanskej zručnosti Trendy barman.

ODPORÚČAME AJ:
Štýlové pečenie: Torta zo zeleného čaju či krém z ruží
Šéfkuchár Marek Petrán radí, ako urobiť skvelé koláče a torty

Komentáre