Štýl

Štýlové pečenie: Torta zo zeleného čaju či krém z ruží

"Slováci sú tradicionalisti, aj čo sa varenia a pečenia týka. Prísť zo sveta s desiatkami výnimočných receptov sa rozhodla diplomovaná cukrárka Petra Zváčová. Toto nám dala ochutnať!"

Veronika Rosputinská, 13. apríla 2014 9:00
Petra Zváčová Foto: Kharisma


Ťažko hľadať konkurenciu receptom starých mám. Kysnuté koláče, pirohy, parené buchty, ich vôňa ma dodnes vracia späť do domčeka prababičky, ktorá sa ešte ako 90-ročná zvŕtala okolo pece, aby ulahodila chuťovým pohárikom nezbedných pravnúčat. Makové, orechové, kakaové, nech sa snažím ako chcem, radostnú chuť detských čias už nemajú. A tak, ako väčšina modernej generácie, aj ja som sa radšej vrhla na dezerty súčasnosti. Dodať slovenským tradíciám nový punc sa však rozhodla umelecká cukrárka Petra Zváčová, ktorá precestovala svet, aby sa vrátila späť domov.

„Cestovanie mi chýba, ale pôsobiť chcem doma. Chcela som tu priniesť niečo výnimočné,“ prezradila Webmagazínu dôvod, prečo so svojím talentom neostala za hranicami. Päť rokov pôsobila ako letuška, žila v Dubaji, v meste, v ktorom, ako tvrdí, nenájdete dôchodcu. „Ľudia sem prídu, napríklad zarobiť, ale potom, na dôchodok, sa odoberú inam.“

Za cukrovinkami okolo sveta


Presadiť sa na Slovensku, najmä tradičným remeslom, akým je aj cukrárstvo, nie je jednoduché. To bolo od začiatku jasné aj Petre, preto si zaumienila, že v obore získa nielen vzdelanie, ale aj výnimočné skúsenosti. Je držiteľkou titulu Master PME za prácu s cukrovými hmotami, kráľovskú polevu a ručne modelované kvety z cukru. Študovala dokonca u Peggy Porschen, ktorá piekla pre osobnosti ako Kate Moss, Anthony Hopkins, Madonna, Elton John, Sting a mnohých iných. Svadobné torty robila so Zoe Clark, ktorá sa starala aj o tortu pre princa Williama a jeho manželku Kate.

Tieto chutné cupcake-y sme ochutnali. Foto: Kharisma
Blízky východ, Latinská Amerika, Európa, pre každý kút sveta je typické niečo iné, chute a ingrediencie nevynímajúc. Aby sa ich Petra naučila nielen poznať, ale aj správne používať, navštívila množstvo krajín, kde si osvojila netradičné recepty. A tak dnes, na Slovensku, pod hlavičkou Art Cakes, zákazníkom ponúka svadobnú tortu zo zeleného čaju či chutné cupcake-y s polevovou pripravenou z ružovej vody.

Čo naservírovala nám? Do malých cupcake-ov zmestila päť regiónov. Z Japonska sme ochutnali dezert z matche, teda lístkov zeleného čaju zomletých na jemný prášok. Lahodné, ľahké, tak sme si vždy japonský dezert predstavovali. Zastávka v Dubaji bola sladká, v dezerte boli ďatle. Dubajčania to vraj majú radi nasladko. Z Londýna sme ochutnali tradičné cesto Victoria Sponge – vanilkovú piškótu s malinovým džemom pomenovanú po kráľovnej Viktórii. Latinská Amerika, to nemôže byť nič iné ako čokoláda a chilli. Spolu to úžasne ladí. A čo ponúkla Amerika? Červeno sfarbený cup-cake, Američania vraj milujú farby. Aj vám sa už zbiehajú slinky?

Komentáre