Život

Polovica ľudí si na plnenie snov občas sporí, tretina si berie pôžičku

" Skoro 30 % Slovákov zároveň dúfa aj v to, že potrebné peniaze vyhrajú a občas si preto zatipujú."

TASR, 20. júla 2018 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Zlepšiť si bývanie, kúpiť auto alebo dopriať si poriadnu dovolenku. O týchto veciach snívajú Slováci najčastejšie. Viac ako 60 % ľudí je pre naplnenie svojich prianí ochotných obmedziť sa vo výdavkoch. Vyše 50 % Slovákov si na tento účel odkladá nejakú časť zo svojich príjmov, zhruba polovica z nich tak robí pravidelne. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Home Credit.

Tretina ľudí na Slovensku si podľa neho sny plní tak, že si na ich realizáciu zoberú úver. Skoro 30 % Slovákov zároveň dúfa aj v to, že potrebné peniaze vyhrajú a občas si preto zatipujú.

O čom snívame


Keď mali Slováci v prieskume uviesť, o čom snívajú najviac, pričom by to ale pre nich malo byť reálne dosiahnuteľné, najčastejšie spomenuli kúpu alebo rekonštrukciu nehnuteľnosti. Na druhom mieste sa umiestnili priania súvisiace s kúpou auta a tretím najčastejším želaním bola dovolenka.

"Prieskum ukázal, že najčastejšie sú ľudia ochotní nejakým spôsobom sa uskromniť. Menej už bolo tých, ktorí by boli odhodlaní obetovať svoj čas, teda viac pracovať alebo sa ďalej vzdelávať či rekvalifikovať sa. Našlo sa však aj 13 % takých, ktorí by boli ochotní vzdať sa svojich zlozvykov, ako sú fajčenie či pitie alkoholu," priblížil analytik trhu Jaroslav Ondrušek zo spoločnosti Home Credit.

Pre a proti pôžičky


Z prieskumu tiež vyplynulo, že pôžičky sú pre mnohých opýtaných dostupným spôsobom, ako si splniť svoje sny. Je totiž jednoduchšie rozdeliť si celkovú sumu do splátok, ako si našetriť napríklad na nákladnú rekonštrukciu bytu.

"Na druhej strane, ak si vyberáte dovolenku a riešite jej financovanie, ideálne je na ňu minúť svoje nasporené peniaze. Brať si úver alebo pôžičku na zakúpenie dovolenky by malo byť len krajným riešením. Pri každej pôžičke by si mali ľudia dobre zvážiť, či ju budú v budúcnosti schopní splácať a mali by mať pre istotu aj nejakú finančnú rezervu," upozornil Ondrušek.

Komentáre