Život

Prerastá vám neporiadok cez hlavu? Pomôžu tri jednoduché pravidlá

"Aj najväčší milovníci poriadku majú slabinu. Sú však ľudia, ktorí dokážu neporiadku ako-tak predchádzať. Poznajú svoje kritické miesta a vedia, ako aj tu skrotiť skutočný či virtuálny binec. "

Webmagazin.sk/Iva, 21. februára 2018 9:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Každý z nás má svoj prístup k /ne/poriadku. Od najbenevolentnejšieho po najstriktnejší. Čo je ale pravdepodobne vlastné nám všetkým, je naša upratovacia „Achillova päta“. Čiže miestečko, ktoré nám tak trochu robí problémy.
Prejdite si v mysli priestor, v ktorom sa pohybujete. Je tam tip-top upratané? A čo tá dekoračná váza, v ktorej sa vám kopia kadejaké účty, čudesné papieriky, útržky s telefónnymi číslami? Čo váš nočný stolík s haldou časopisov, tromi rozčítanými knižkami, pohármi a spleťou sponiek a gumičiek, všetko hojne obložené chuchvalcami prachu? Alebo auto, ktorého zadné sedadlá ponúkajú dokonalý prehľad, čím sa vaše deti živia počas cestovania?

Skrátka – aj najväčší milovníci poriadku majú svoju slabinu. Sú však ľudia, ktorí aj tomuto dokážu ako-tak predchádzať. Poznajú svoje kritické miesta – a vytvorili si systém, ako aj tu skrotiť skutočný či virtuálny „binec“. Pomôcť v tom dokážu špecialisti na tzv. Apartment Therapy, ktorí odporúčajú viaceré veľmi jednoduché pravidlá.
Tu sú tri z nich.

Vytvorte si systém pre poštu a maily


Máločo sa hromadí tak ako papier. Ten reálny aj ten v online svete. Chce to dôslednosť, lebo inak vám kopy najrôznejších papierovín a mailov prerastú cez hlavu. Denne si robte poriadok v mailovej pošte, všetky ponuky, akcie ešte v ten deň hádžte do koša. Urobte si osobitnú škatuľu na časovo limitované záležitosti – čo treba do istého dátumu zaplatiť, vyplniť, niekam poslať, odniesť. Keď to necháte len tak, určite sa to zapatroší. Budete to zúfalo hľadať vo svojich papierových kôpkach – a pritom si z toho vaše dieťa už dávno urobilo lietadielko. Špeciálna škatuľa alebo obálka na účtenky či záručné listy tiež stojí za zváženie. Raz za týždeň si urobte „čistiacu“ hodinku: všetko do posledného papiera či mailu roztrieďte, vyriešte, založte, vyhoďte. Aj pri dodržiavaní „papierovej hygieny“ sa pochopiteľne nevyhnete občasnému nakopeniu novín, časopisov, papierov. Zviažte, odneste – nie nutne do koša. Môžete navštíviť najbližšiu škôlku: mnohé vítajú zber starého papiera, pretože si ho vymenia za toaletný papier.

Urobte si systém pre našpinené šatstvo


Sú to všetky tie svetre, rifle, nohavice, sukne, ktoré sme už mali na sebe, ale ešte nepotrebujú ísť do práčky... do skrine medzi čisté veci už tiež nie. Ozaj, kde to všetko „kopíte“? Na operadlách stoličiek? Na kresle v spálni? Či klasika – na stacionárnom bicykli? Nosené, ale nie špinavé šatstvo je pohroma pre domácnosť. Končí to na rôznych kopách a áno: je to nevzhľadné. Riešenia sú pritom prosté. Napríklad vešiačiky. Dajte ich niekoľko na voľnú stenu v spálni aj v detskej izbe . Zavesené veci rozhodne nebudia dojem zmätku a hromadenia. Celkom praktický pomocník je nemý sluha – tiež však unesie iba istú nálož oblečenia. Alebo si v skrini či šatníku môžete vyhradiť priestor len pre ani úplne čisté, ani úplne špinavé oblečenie. Ostatným čistým veciam to rozhodne neublíži.

Udržiavajte v poriadku plochy


Zlaté pravidlo pre poriadok. Ak neustriehnete najbežnejšie plochy, neporiadok na nich raší ako huby po daždi. Na plochách v kúpeľni fľaštičky, tégliky, nádobky, šampóny, vata, kefky, pasty, zaschnuté kúsky čohokoľvek. Pracovná plocha v kuchyni to isté v bledomodrom. Konferenčný stolík v obývačke plný novín, pohárov, misiek s orieškami, ceruziek, kúskov lega, autíčok. Pri plochách platí záhadná príťažlivosť vecí: ak tam necháte jednu, pritiahne to druhú, tretiu a zrazu zo stola odtláčate tú hrozivú spleť kadečoho, aby ste sa vôbec mohli najesť. Udržiavať denne väčšie plochy voľné a čisté urobí nesmierne veľa. Zmizne vizuálny pocit zmätku, roztrieštenosti, neporiadku – hoci sú to len drobnosti, ktoré sa akosi „nakopili“.

Komentáre