Život

Pol Pot napísal jednu z najstrašnejších kapitol v dejinách 20.storočia

"Vodca komunistických Červených Kmérov a bývalý premiér Kambodže (1976-1979) Pol Pot by sa v utorok 19. mája dožil 90 rokov. "

TASR, 19. mája 2015 7:00
Archívna snímka známeho vodcu Červených Kmérov Pol Pota z 22.júna 1979 v džungli. Pol Pot zomrel pred polnocou na srdečný infarkt, 16.4.1998. Foto: TASR/AP
Phnom Penh/Bratislava 19. mája (TASR) - Vodca komunistických Červených Kmérov a bývalý premiér Kambodže (1976-1979) Pol Pot by sa v utorok 19. mája dožil 90 rokov.

Hovorili mu "pán temnôt", "trýzniteľ Kambodže", alebo "brat číslo jedna". Pol Pot, tajuplný vodca komunistických Červených Kmérov vládol nad Kambodžou takmer štyri revolučné roky, ktoré premenili krajinu na nočnú moru vraždenia a neslobody. Najvyšší predstaviteľ genocídneho režimu, ktorého obeťami sa v druhej polovici 70. rokov 20. storočia stali najmenej dva milióny ľudí, si svoje hrôzostrašné činy nikdy neodpykal.

Pol Pot, vlastným menom Saloth Sar, sa narodil 19. mája 1925 (niektoré zdroje uvádzajú ako rok narodenia aj 1928, on sám však povedal rok narodenia 1925) v malej rybárskej dedine Prek Sbauv v Kambodži. Časť svojho detstva strávil na rodnom vidieku, kde pomáhal rodičom pri práci na poli. Neskôr žil šesť rokov v pagode, kde sa naučil čítať a písať a stal sa budhistickým mníchom. Ako študent rozvíjal v rokoch 1940-1948 antifrancúzske koloniálne myšlienky. Dostal síce štipendium na štúdium vo Francúzsku, avšak bol natoľko aktívny v radikálnom študentskom politickom hnutí, že neurobil skúšky a vrátil sa domov bez ukončenia školy. Po návrate pôsobil ako učiteľ zemepisu a dejepisu na súkromnej škole v Phnom Penhu. V roku 1963 z hlavného mesta utiekol kvôli podozreniu z nekalej politickej činnosti. V tom istom roku sa stal straníckym tajomníkom a v roku 1968 jeho gerily, ktoré vtedajší kambodžský vodca princ Norodom Sihanuk nazval "les Khmers Rouges" (Červení Kméri), začali prvé útoky na armádne a policajné stanice.

Sihanukove úsilie zabrániť prieniku vietnamskej vojny do jeho krajiny zlyhalo a Červení Kméri pod vplyvom rozsiahleho amerického bombardovania začali silnieť. Počas vojny boli kambodžskí komunisti neľahkými spojencami svojich vietnamských súdruhov, no historické nepriateľstvo sa znovu vydralo na povrch menej než za tri roky po komunistických víťazstvách v Indočíne.

Pol Pot bol vodcom Červených Kmérov a premiérom Kambodže v rokoch 1976 až 1979. Počas jeho vlády agrárneho komunizmu sa veľká väčšina obyvateľov presunula na vidiek, kde pracovali v neľudským podmienkach na kolektívnych farmách v rámci nútených prác. Do Vianoc roku 1978, keď začala vietnamská invázia, ktorá skoncovala s mocou krvavého Pol Pota i jeho stúpencov, zahynuli v Kambodži viac ako dva milióny obyvateľov. Boli buď popravení, alebo zomreli na následky chorôb, podvýživy či prepracovania. Popravy vykonávané Červenými Kmérmi sa často končili v masových hroboch. V rámci šetrenia munície sa vraždilo kladivami, poriskami sekier či ostrými bambusovými tyčami. Režim krutého vodcu sa stal známym aj odstraňovaním všetkých intelektuálov a buržoáznych nepriateľov.

Krátko po tom, čo bol vyhnaný z Phnom Penhu, povedal usmievajúci sa a zdravo vyzerajúci Pol Pot novinárom, že niekoľko tisíc Kambodžanov zahynulo kvôli "niektorým chybám" pri uskutočňovaní jeho politiky, odmietol však obvinenie, že by sa bol dopustil genocídy. To bolo poslednýkrát, čo sa veliteľ Červených Kmérov, známy svojím podriadeným pod menom "Brat číslo jeden", ukázal na verejnosti.

V roku 1997 nechal chladný a vypočítavý diktátor zavraždiť veliteľa vojska Červených Kmérov Son Sena, ktorého podozrieval zo zrady. Následne na to bol Červenými Kmérmi, ktorí sa obávali ďalších čistiek, zvrhnutý a odsúdený na doživotné domáce väzenie. V ňom Pol Pot 15. apríla 1998 vo veku 72 rokov zomrel na srdcový infarkt.

ODPORÚČAME AJ:
Genetické tajomstvá mamutov odhalené: Toto ste o nich netušili
Šieste masové vymieranie živočíchov začalo,toto je najohrozenejších 15
VIDEO: Tajný život pánd ukázal, čo má pre ne špeciálny význam
Negatívne myšlienky vás môžu zničiť. Zbavte sa ich

Komentáre