Život

Odborník na víno Lacko: Kvalitné sa rozoznáva ťažko, treba mať tréning

"Slováci majú radi červené vína z Argentíny, Čile a Izreala."

Webmagazin.sk, 7. novembra 2016 14:00
Foto: Oles Cheresko
Dobré víno a umenie k sebe patria. Mohli sa o tom presvedčiť návštevníci ôsmeho ročníka festivalu Wine and Art, ktorý sa konal koncom októbra v Bratislave. Záujem viac ako troch stoviek milovníkov vína ukázal, že Slováci si na dobré víno potrpia.

Aj keď rozoznať kvalitné víno nie je jednoduché. „Kvalitné vína sa rozoznávajú veľmi ťažko. K spoznaniu ozaj kvalitného vína je potrebné sa prepiť, je to skúsenosť získaná tréningom,“ uviedol kurátor Art vínneho festivalu Ivan Lacko.
Foto: Oles Cheresko

Kurátor povedal, že Slováci majú radi červené vína z Argentíny, Čile a Izreala. „Sú to vína z krajín, kde sú podmienky na dorábanie plných, mohutných červených vín. Ale radi si pochutnajú aj na talianskom proseccu,“ dodal.

Z bielych vín by odporučil francúzske. „Napríklad Sauvignon blanc z oblasti Sancerre. Je svieže a povedal by som chrumkavé,“ ozrejmil.
Foto: Oles Cheresko

Podľa kurátora by sa pri degustovaní dobrého vína nemalo zabúdať na umenie. Aj to je jeden z dôvodov, prečo festival spája s výstavou obrazov. Postmoderné obrazy mladej maliarky July Haluzovej príjemne dotvorili atmosféru festivalu. „July je božská osoba, má krásnu tvorbu,“ zhodnotil kurátor.

Pripomenul však, že na predchádzajúcich festivaloch prezentovali aj sochy Jany Brisudovej a obrazy Noemi Kolčákovej. „Máme kolekciu vína ART, na ktorú spomínané dámy poskytli námet na etiketu. Je to krásna a osobné,“ uzavrel Lacko.
Foto: Oles Cheresko


ODPORÚČAME AJ:
Toto ste netušili: Červené víno pomáha v boji proti obezite
Čím je víno staršie, tým lepšie chutí. Je to pravda alebo mýtus?
Netradičné príbehy o víne: Labužníci si vychutnávajú aj trojpenisové

Komentáre