Život

Dva ukradnuté obrazy od Van Gogha sa po 14 rokoch vrátili do múzea

"Riaditeľ Van Goghovo múzea Axel Rüger označil návrat diel za jeden z "najvýnimočnejších dní v histórii nášho múzea"."

TASR, 27. marca 2017 11:00
Na snímke riaditeľ Van Goghovo múzea Axel Rüger (vľavo) a holandská ministerka vzdelania, kultúry a vedy Jet Bussemakeová pred obrazom Vincenta Van Gogha "Morská scenéria v Scheveningene". Foto: TASR/AP
Do Van Goghovo múzea v holandskom Amsterdame sa po vyše 14 rokoch vrátili dve maľby tohto umelca, ktoré boli v roku 2002 počas nočnej lúpeže ukradnuté zo stien tejto inštitúcie.

Obe diela, "Morská scenéria v Scheveningene" (1882) a "Kongregácia opúšťajúca kostol reformovanej cirkvi v Nuenene" (1884), boli nájdené vlani talianskou finančnou políciou u mafie v Neapole, a to v relatívne dobrom stave.

Maľby sa vrátia do galerijnej expozície múzea ešte predtým, ako sa ich ujmú tamojší reštaurátori. Riaditeľ Van Goghovo múzea Axel Rüger označil návrat diel za jeden z "najvýnimočnejších dní v histórii nášho múzea".

V súvislosti s krádežou usvedčili dvoch Holanďanov na trest odňatia slobody v trvaní štyri a pol roka. Múzeum vypísalo odmenu 100.000 eur za poskytnutie informácií, ktoré by viedli k nájdeniu odcudzených obrazov.

ODPORÚČAME TIEŽ:
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Rožňavy do Košíc
Kamery nás budú vedieť rozpoznávať podľa tváre. Čo na hovorí zákon?
VIDEO: Drevený artikulárny kostol má šesťtisícovú kapacitu
Highlighty týždňa: Na Rádiohlavách ocenili hudbu inšpirovanú folklórom

Komentáre