Život

Zoznámte sa s najlepšími: Poznáme laureátov Nobelovej ceny 2016

"Prekvapením tohto ročníka bolo ocenenie v kategórii literatúra. Cenu získal hudobník."

TASR/Webmagazin.sk, 14. októbra 2016 7:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Napínavý seriál vyhlasovania tohtoročných laureátov Nobelových cien bol ukončený 13. októbra. Na záver si členovia odborných komisií netradične nechali kategóriu literatúra. Na rad prišla až po oznámení výsledkov v odboroch medicína, fyzika, chémia a ekonómia.

Už tradične udelili aj špeciálnu Nobelovu cenu za mier, získal ju kolumbijský prezident. Širokú verejnosť zaujala aj cena pre hudobníka Boba Dylana, dostane ju za texty k piesňam.

Ocenené osobnosti si cenu prevezmú 10. decembra, na výročie úmrtia zakladateľa Nobelovej ceny Alfreda Nobela. Udeľujú sa v švédskom Štokholme. Výnimkou je len cena za mier, ktorú odovzdávajú v nórskom Osle. Okrem diplomu a medaily získajú laureáti aj finačnú prémiu.

Pozrite si prehľad ocenených za rok 2016.

Nobelova cena za medicínu


Japonský vedec Jošinori Ósumi sa usmieva pred tabuľou, na ktorej je blahoprianie od kolegov potom, ako sa stal laureátom Nobelovej ceny za medicínu 2016. Foto: TASR/AP

Laureátom Nobelovej ceny za medicínu sa stal japonský vedec Jošinori Ósumi. Ocenenie si vyslúžil sa objav mechanizmov autofágie.

Autofágia je "samopojedací proces", pri ktorom sa bunky rozkladajú a recyklujú časť svojho obsahu. Narušený priebeh autofágie je spájaný s niekoľkými ochoreniami vrátane Parkinsonovej choroby, cukrovky a rakoviny.Hoci je známa už viac než 50 rokov, na jej zásadný význam sa prišlo až po Ósumiho experimentoch na kvasinkách v 90. rokoch, spresnil štokholmský inštitút.

Nobelova cena za fyziku


John Michael Kosterlitz spolu s ďalšími dvomi vedcami Davidom Thoulessom a Duncanom Haldanom získal Nobelovu cenu za fyziku 2016. Foto: TASR/AP

Nobelovu cenu za fyziku 2016 získali britskí vedci pôsobiaci v USA David Thouless, Duncan Haldane a Michael Kosterlitz, a to za "teoretické objavy topologických fázových posunov a topologických fáz hmoty".

Kráľovská švédska akadémia vied na svojej stránke uviedla, že trojica objavila tajomstvo exotickej hmoty. Vedci použili vyspelé matematické modely na štúdium nezvyčajných fáz alebo stavov hmoty, ako sú supravodiče, supratekutiny alebo tenké magnetické vrstvy. Vďaka ich priekopníckej práci sa v súčasnosti hľadajú nové a exotické fázy hmoty.

Nobelova cena za chémiu


Na archívnej snímke z 28. novembra 2013 je holandský vedec Bernard L. Feringa, ktorý pôsobí na univerzite v holandskom meste Groningen. Foto: TASR/AP

Nobelovu cenu za chémiu za rok 2016 získali Francúz Jean-Pierre Sauvage, Brit James Fraser Stoddard a Holanďan Bernard L. Feringa za "konštrukciu a syntézu molekulárnych strojov". "Laureáti tohtoročnej Nobelovej ceny za chémiu posunuli tento vedný odbor do novej dimenzie," píše sa podľa agentúry DPA v zdôvodnení Kráľovskej akadémie vied s pripomienkou, že molekulárne stroje, o ktorých vývoj sa laureáti zaslúžili, sú tisíckrát tenšie ako pramienok vlasov. Molekulárne stroje sa podľa nej "s najväčšou pravdepodobnosťou budú využívať na vývoj takých vecí, ako sú nové materiály, senzory a systémy na uchovávanie energie".

Nobelova cena za mier


Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos získal Nobelovu cenu za mier. Foto: TASR/AP


Nositeľom Nobelovej ceny za mier za rok 2016 sa stal kolumbijský prezident Juan Manuel Santos (65). Santos sa podľa výboru zaslúžil o ukončenie vyše 50 rokov trvajúcej občianskej vojny v Kolumbii, ktorá si vyžiadala najmenej 220.000 ľudských životov a vyhnala zo svojich domovov takmer šesť miliónov ľudí, uviedla predsedníčka Nobelovho výboru Kaci Kullmannová-Fiveová.

Ocenenie treba podľa Nobelovho výboru chápať aj ako prejav pocty Kolumbijčanom, ktorí sa nevzdali nádejí na mier, a všetkým, čo prispeli k mierovému procesu. Cenu venovali tiež množstvu obetí občianskej vojny.

VEDELI STE, ŽE...Nobelova cena za mier sa udeľuje "osobe alebo organizácii, ktorá vykonala najviac pre bratstvo medzi národmi, pre zrušenie alebo zmenšenie existujúcich armád či usporiadanie a propagáciu mierových kongresov". Na rozdiel od ostatných Nobelových cien ju neudeľuje Švédska akadémia vied, ale nórskym parlamentom vymenovaný Nobelov výbor. Je súčasne jedinou Nobelovou cenou, ktorej laureáta neoznamujú v Štokholme, ale v Osle.



Nobelova cena za ekonómiu


Bengt Holmström je jedným z tohtoročných laureátov Nobelovej ceny za ekonómiu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nobelovu cenu za ekonómiu získali Oliver Hart a Bengt Holmström za svoj príspevok k teórii kontraktov. Švédska ríšska banka zdôvodnila ocenila ich teórie, pretože "sú cenné pre pochopenie fungovania kontraktov a inštitúcií v skutočnom živote rovnako ako úskalia pri návrhoch kontraktov". Teória kontraktov môže byť napríklad použitá pri analýze platov výkonných riaditeľov založených na výsledkoch.

Nobelova cena za literatúru


Tohtoročnú Nobelovu cenu za literatúru získal americký spevák a skladateľ Bob Dylan. Foto: TASR/AP

Nobelovu cenu za literatúru získal americký spevák a skladateľ Bob Dylan. Tajomníčka Švédskej kráľovskej akadémie Sara Daniusová v rozhovore pre švédsku televíziu SKT uviedla, že Bob Dylan "píše poéziu lahodiacu uchu". Dodala, že členovia poroty pri rozhodovaní o Dylanovi "prejavili veľkú súdržnosť".


ODPORÚČAME TIEŽ:
DUŠAN KÁLLAY: Dobrý ilustrátor nikdy nepodľahne rutine
Newyorčan žijúci v Efrate: Palestínske územia by mali ísť pod Izrael
LIKE DŇA: Na tejto cykloceste sa tmy báť nemusíte, svieti
Highlighty týždňa: Smrť M. Kováča, Kristína v Top10 a premiéra Pirka

Komentáre