Život

Mimoriadne momenty z Oscarov: Odmietnutie sošky aj pád na pódiu

"V roku 1973 sa našiel niekto, kto v priamom prenose odmietol toto prestížne ocenenie."

Tomáš Kušnír, 27. februára 2016 15:00
Jennifer Lawrenceová bola pri preberaní Oscara za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe taká rozrušená, že na schodoch vedúcich k pódiu sa potkla a spadla. Foto: TASR/AP
Viete, ako bude vyzerať tohtoročné udeľovanie prestížnych Oscarov? Slávnostný galavečer je ľahko predvídateľný. Už vopred sa diskutuje o tom, kto si odnesie zlatú sošku. Tento rok je v kurze snímka Zmŕtvychvstanie, ktorá by mohla priniesť šťastie aj jej hlavnej hviezde, Leonardovi DiCapriovi. Aj napriek precíznej príprave podujatia, ktoré sa koná v Dolby Theatre v Los Angeles, sa filmové hviezdy vedia postarať o prekvapenie. Pripomeňte si najšokujúcejšie momenty z udeľovania Oscarov.

Revolučná reč


Nikdy predtým sa o postavení žien vo filmovom priemysle nehovorilo viac ako v súčasnosti. Svoj podiel na tom môže mať aj herečka Patricia Arquette. Film Boyhood jej priniesol sošku Oscara a svoju ďakovnú reč upriamila na ženy a mzdovú nespravodlivosť. Zo stoličky sa jej podarilo zdvihnúť aj samotnú Meryl Streep. "[Ďakujem] každej žene, ktorá porodila, každému, kto platí dane a všetkým občanom tohto národa. Bojovali sme za rovnaké práva pre všetkých. Nastal čas na mzdovú rovnosť a rovnaké práva pre ženy," vyzvala Patricia Arquette počas 87. ročníka odovzdávania cien americkej Akadémie filmových umení a vied.


Zlé meno


Ako málo stačí, aby sa z Idiny Menzel stala Adele Dazeem? Speváčka si istotne zaslúžila lepší úvod, než aký jej pripravil John Travolta. Okamžite sa stal hitom internetu.


Nestihla to


Poznáte pieseň Falling slowly z muzikálu Once? Mali by ste, pretože česká speváčka Markéta Irglová za ňu spolu s Glenom Hansardom získala Oscara. Zatiaľ, čo spevák z Írska stihol predniesť svoje slová vďaky, jeho kolegyni sa to nepodarilo, pretože sálou začala znieť zvučka. Moderátor Jon Stewart ju ale neskôr vyzval späť na pódium a nepripravil ju tak o jej hviezdnu chvíľu.


Aj pád je krok vpred


Presne to si mohla povedať americká herečka Jennifer Lawrence, keď spadla počas cesty na pódium. V roku 2013 vyhrala Oscara za úlohu vo filme Terapia láskou. Z toľkého nadšenia sa jej možno zatočila hlava. Nenechala si však pokaziť svoju hviezdnu noc a nestratila zmysel pre humor. "Stojíte iba preto, lebo sa cítite zle, že som spadla, čo je poriadne trápne" odkázala kolegom, ktorí jej venovali standing ovation.


Odmietnutý Oscar


Nie, nejde o žart. Naozaj sa našiel niekto, kto odmietol toto prestížne ocenenie. Presnejšie, bol to Marlon Brando, ktorý v roku 1973 získal Oscara za rolu vo filme Krstný otec. Slávnostnej ceremónie sa však nezúčastnil. Jeho cenu prevzala indiánska aktivistka, ktorá vysvetlila, že tak urobila kvôli správaniu filmového priemyslu voči Indiánom.


Zdroje: variety.com, vogue.com, youtube.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Archeológovia odhalili pozostatky 7000 rokov starých obydlí
LIKE DŇA: Nebezpečný krab s nožom
Highlighty týždňa: Žbirka a Gombitová budú opäť spolu na pódiu
Británia už nebude uchovávať zákony na pergamenoch
Stres z peňazí nie je len záležitosťou výšky bankového konta

Komentáre