Život

Na Zoznam svetového dedičstva zaradili eritrejskú metropolu Asmara

"Charakter mesta určuje dobre zachovaná modernistická architektúra z prelomu 19. a 20. storočia, teda z obdobia, keď bola Eritrea talianskou kolóniou."

TASR, 18. júla 2017 10:00
Asmara Foto: wikipedia
Výbor Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zaradil minulý týždeň medzi lokality svetového dedičstva eritrejské hlavné mesto Asmaru. Informovala o tom agentúra AP.

Príslušné rozhodnutie prijali jednohlasne delegáti výboru svetového dedičstva UNESCO na zasadnutí v poľskom Krakove. Predstavitelia tejto malej krajiny severovýchodnej Afriky za to lobovali dlhé roky.

Asmara má približne 800.000 obyvateľov. Charakter mesta určuje dobre zachovaná modernistická architektúra z prelomu 19. a 20. storočia, teda z obdobia, keď bola Eritrea talianskou kolóniou.

Eritrejská vyslankyňa pri UNESCO Hanna Simonová zdôraznila, že zaradenie koloniálnej architektúry Asmary do Zoznamu svetového dedičstva je víťazstvom nielen pre samotnú Eritreu, ale aj pre celú Afriku.

Eritrea leží na pobreží Červeného mora v oblasti takzvaného Afrického roku. Nezávislosť získala len v roku 1993, keď sa po tri desaťročia trvajúcej krvavej vojne odtrhla od Etiópie. V súčasnosti patrí medzi najuzavretejšie krajiny sveta a je významným zdrojom migrantov smerujúcich do Európy.

Autoritársky režim dlhoročného eritrejského prezidenta Isaiasa Afwerkiho je v zahraničí obviňovaný z rozsiahleho porušovania ľudských práv vrátane nezákonného väznenia, zotročovania a mučenia vlastných občanov.

Hebronské Staré mesto je tiež na zozname UNESCO


Výbor svetového dedičstva na zasadnutí v Krakove 7. júla 2017 schválil v tajnom hlasovaní nomináciu pamiatky Staré mesto Hebron/Al-Khalil na zápis na Zoznam svetového dedičstva UNESCO v záujme jeho zachovania pre budúce generácie.

Pamiatka bola zároveň zapísaná na Zoznam svetového dedičstva v ohrození. Poradný orgán Centra Svetového dedičstva na posudzovanie kultúrnych pamiatok svetového dedičstva - Medzinárodná rada monumentov a sídiel, s poľutovaním skonštatovala, že jej zo strany štátu Izrael nebol na územie umožnený prístup a následné posúdenie pamiatky tak, ako to býva zvykom a preto navrhla rokovania odročiť. Členské štáty Výboru svetového dedičstva však vyjadrili obavu, že by odďaľovanie riešenia nepriaznivej situácie mohlo viesť k pokračujúcmu znehodnoteniu.

Nomináciu predložila Palestína, s požiadavkou o jej urýchlené spracovanie v záujme zachovania ohrozeného dedičstva. Napriek intenzívnemu protestu zo strany Izraela zaoberať sa touto nomináciou, bola požiadavka Palestíny prijatá. V tajnom hlasovaní za zapísanie pamiatky hlasovalo 12 krajín, proti 3 a 6 sa hlasovania zdržalo. Staré mesto Hebron/Al-Khalil je jedno z najstarších miest sveta a nachádzajú sa v ňom monumenty dôležité pre všetky tri náboženstvá - Židov, Moslimov aj Kresťanov.

Na zoznam UNESCO zapísali otrokárske nábrežie Valongo v Riu de Janeiro


Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) na svojom zasadaní v poľskom Krakove zaradila na prestížny zoznam svetového kultúrneho dedičstva kamennú prístavnú hrádzu Valongo v brazílskom Riu de Janeiro, na ktorú kedysi postupne vysadili takmer milión otrokov z Afriky.

Ako informovala spravodajská stanica BBC, prístavná hrádza Valongo slúžila na zmienený účel tri storočia a stala sa najväčším vstupným bodom pre afrických otrokov do Brazílie. Zvyšky nábrežia objavili počas renovačných prác pred vlaňajšími letnými olympijskými hrami, ktoré sa konali v Riu de Janeiro.

Brazília bola v rámci celej Južnej i Severnej Ameriky hlavnou cieľovou krajinou obchodu s africkými otrokmi. Po dlhej ceste cez Atlantický oceán boli títo podvyživení zajatci držaní v lokalite Valongo, aby sa zotavili a nabrali na váhe a mohli tak byť následne predaní na otrokárskych trhoch. Mnohí však tieto útrapy neprežili.

Do Brazílie prišli v 17. až 19. storočí približne štyri milióny otrokov, ktorí pracovali na plantážach a v domácnostiach. Obchod s otrokmi tu bol zakázaný v roku 1831 - po tom, ako krajina vyhlásila nezávislosť od koloniálneho Portugalska. Ilegálne však táto činnosť pokračovala až do úplného zrušenia otroctva v roku 1888.

ODPORÚČAME AJ:
Do Bulharska vycestujete nielen za morom, ale aj za sochami z piesku
Vypiť a zjesť. Bulhari vymysleli ekologický pohár na kávu
Na Zoznam svetového dedičstva pribudli nemecké jaskyne a poľské bane

Komentáre