Život

Na Zoznam svetového dedičstva pribudli nemecké jaskyne a poľské bane

"Šestica nemeckých jaskýň sa nachádza v pohorí Švábska jura v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko na juhozápade Nemecka."

TASR, 13. júla 2017 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Výbor Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zaradil 9. júla medzi lokality svetového dedičstva šesť nemeckých jaskýň s nálezmi pravekého umenia, ako aj historický banský región na juhu Poľska.

Príslušné rozhodnutia prijali členovia výboru svetového dedičstva UNESCO na zasadnutí v poľskom Krakove, pričom ocenili univerzálnu kultúrnu hodnotu oboch lokalít, informovala agentúra AP.

Šestica nemeckých jaskýň sa nachádza v pohorí Švábska jura v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko na juhozápade Nemecka. Objavili v nich viaceré unikátne nálezy z doby kamennej, ktoré dokumentujú počiatky umenia.

Medzi nimi je aj takzvaná Venuša z Hohle Fels, nazývaná aj Švábska Venuša, ktorá je zrejme najstarším známym vyobrazením človeka a jedným z najstarších príkladov figuratívneho umenia na svete. Soška bola vyrobená z mamutoviny v období mladého paleolitu pred približne 35.000 rokmi.

Do Zoznamu svetového dedičstva zapísali aj historický banský región, ktorý sa nachádza v okolí mesta Tarnowskie Góry v juhopoľskom Sliezskom vojvodstve. V oblasti sa nachádzajú početné pozostatky baní na striebro, olovo a zinok, ako aj unikátny podzemný vodný systém, napísala agentúra PAP.

Tarnowskie Góry sú medzi tohtoročnými prírastkami do zoznamu jedinou priemyselnou lokalitou. Počiatky produkcie kovov sa tam datujú už do 3. storočia n.l. a ťažba sa tam masívne rozvíjala od 15. storočia.

ODPORÚČAME AJ:
Aj Varšava má svoju Eiffelovku. Najvyššiu budovu dal postaviť Stalin
Bazilika sv. Jakuba má v interiéri viacero diel od Majstra Pavla
Drevený kostol v Kežmarku pomáhali stavať aj švédski námorníci

Komentáre