Život

Mali by homosexuálne páry vychovávať deti?

"Otázka. Kto je podľa vás lepší rodič, homosexuál alebo heterosexuál? Správna odpoveď je láskyplný rodič. "

Zuzana Onufer, 3. júla 2015 11:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Pre väčšinu párov je rodičovstvo najviac obohacujúcou skúsenosťou na svete. Homosexuálne páry využívajú najmä možnosť osvojiť si deti z detských domovov. Avšak málokedy sú úspešné, pretože vo väčšine krajín stojí legislatíva aj verejná mienka proti nim. Sú však tieto obavy oprávnené? Naozaj sú tradičné rodiny pre deti preukázateľne lepšie ako homosexuálne?

Žiadny rozdiel


Priekopnícka štúdia z University of Oregon prináša pre gay a lesbické páry novú nádej. Ich výskum syntetizoval 19.000 predchádzajúcich štúdií a článkov o rodičovstve párov rovnakého pohlavia v rozmedzí rokov 1997 až 2013. Štúdia zistila, že deti vychovávané homosexuálnymi pármi nie sú o nič horšie (alebo lepšie) ako tie, ktoré boli v starostlivosti heterosexuálnych rodičov.

Helen Donohe, riaditeľka pre verejnú politiku a opatrenia zamerané na deti povedala: "Vieme, ako je dôležité nájsť to najlepšie možné umiestnenie pre deti z domova. A zo skúseností vieme, že LGBT ľudia venujú týmto deťom lásku, skutočné nadšenie a nápaditosť."

Prekvapivo dobré výsledky dosiahli gay páry


Podobná štúdia britskej asociácie pre adopciu a pestúnske rodiny zistila, že deti vychovávané homosexuálnymi pármi sú úspešné a prosperujúce. Výskumu sa zúčastnilo 130 rodín, z čoho 49 z nich tvorilo heterosexuálne páry, 41 gay páry a 40 lesbické páry.

"Celkovo sme našli výrazne viac podobností ako rozdielov v skúsenostiach medzi rôznymi typmi rodín," uviedla profesorka Susan Golombok, riaditeľka Centra pre výskum rodiny a spoluautorka správy. Štúdia dokázala, že obavy o negatívnych vplyvoch homosexuálnych párov na deti sa ukázali ako nepodložené.
V rámci výskumu sa zistilo aj to, že výchovu detí zo znevýhodneného prostredia zvládali mimoriadne dobre gay páry.

Po vydaní tejto štúdie, Sir Martin Narey, poradca britskej vlády v oblasti adopcií povzbudil LGBT komunitu v ich snahe o adopcie detí. "Videl som, ako LGBT ľudia, ktorí sa uchádzajú o osvojenie detí, prichádzajú s veľkým odhodlaním a nadšením. Zaujímajú sa aj o naše najbiednejšie deti a v ich výchove dosahujú ohromujúce úspechy. Chceme preto podporovať aj ďalších, aby tak robili," dodal.

Tieto štúdie možno dokážu vyvrátiť množstvo predsudkov, ktoré máme o LGBT komunite. Nech už sme ale v tejto téme viac konzervatívnejší alebo liberálnejší, zamyslime sa nad takouto vecou. Je pre dieťa lepšie vyrastať v neosobnom prostredí detského domova, kde sú zabezpečené len jeho základné materiálne potreby, alebo v rodine, kde popri materiálnom zabezpečení získa predovšetkým lásku adoptívnych rodičov?

Zdroj: yourtango.com

ODPORÚČAME AJ:
Sociálne siete vám pomôžu nájsť prácu, treba ich správne používať
LIKE DŇA: Mačky utláčajú psov
Highlighty týždňa: Revolučný rabín si otvoril kóšer sexshop
Čím je žena inteligentnejšia, tým menej túži po deťoch
Tieto typy ľudí si v živote udržte

Komentáre