Život

Ľudia s touto farbou očí majú sklon k alkoholizmu

"Vedci skúmali súvislosť medzi farbou očí a závislosťou na alkohole. Ich výsledky sú šokujúce."

Zuzana Onufer, 16. júla 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Nová americká štúdia naznačuje, že ľudia so svetlým sfarbením očí majú vyššiu náchylnosť, že sa z nich stanú alkoholici ako ľudia s tmavými očami. Najhoršie dopadli ľudia s modrými očami. U tých bola zistená až o 80% vyššia miera rizika, že sa stanú závislými od alkoholu ako u ostatných ľudí s inou farbou očí.

V rámci štúdie vedci skúmali 1263 Američanov európskeho pôvodu. Skupinu tvorilo 992 ľudí, u ktorých bola diagnostikovaná závislosť na alkohole a 271 ľudí, ktorí diagnostikovaní neboli. Zistili, že miera závislosti na alkohole bola o 54 percent vyššia medzi ľuďmi so svetlými očami vrátane modrej, zelenej, sivej a svetlo hnedej, ako medzi tými s tmavo hnedými očami.

Svetlá farba očí signalizuje riziko alkoholizmu


"Toto zistenie prináša nové možnosti a teda, že farba očí môže pomôcť pri diagnostike lekárom na klinikách pre závislosť na alkohole," povedal spoluautor štúdie Arvis Sulovari, študent biologických vied University of Vermont.

Súvislosť medzi farbou oka a zvýšeným rizikom alkoholizmu bola potvrdená aj výsledkami genetickej analýzy. Tá odhalila významný vzťah medzi genetickými zložkami zodpovednými za farbu očí a zložkami, ktoré súvisia s náchylnosťou osoby stať sa alkoholikom.

Podľa spoluautora štúdie, Dawei Li, ktorý je docentom mikrobiológie a molekulárnej genetiky na University of Vermont však vedci stále nevedia presné dôvody, prečo to tak je a teda je potrebný ďalší výskum.

Predchádzajúce výskumy na ľuďoch európskeho pôvodu tiež preukázali, že ľudia so svetlými očami spravidla konzumujú viac alkoholu ako tí s tmavými očami. Iné štúdie zas naznačili súvislosť medzi farbou očí a náchylnosťou na rôzne psychiatrické ochorenia. Napríklad bolo preukázané, že ľudia so svetlou farbou očí majú zvýšené riziko prepuknutia sezónnej depresie, pretože sú citlivejší na zmeny svetla.

Kritika štúdie


Viaceré nedostatky novej štúdii vytkol Gil Atzmon, docent medicíny a genetiky Albert Einstein College of Medicine v New Yorku. Aj keď výskumníci brali do úvahy vek a pohlavie účastníkov, mali podľa neho skúmať aj ďalšie faktory, ako je úroveň príjmov alebo ich duševné zdravie, čo vo veľkej miere ovplyvňuje sklony k alkoholizmu. „Výskumníci neprihliadali na to, či niekto z ľudí zapojených do výskumu netrpel depresiami, čo je stav, ktorý môže byť spájaný s nadmerným užívaním alkoholu,“ uviedol Atzmon.

Nová štúdia bola uverejnená v júlovom vydaní časopisu American Journal of Medical Genetics.

Zdroj: livescience.com

ODPORÚČAME AJ:
Sonda New Horizons nadviazala kontakt so Zemou
Vedci z CERN-u objavili nové častice nazývané pentakvarky
Facebook je minulosťou. Tieto aplikácie sú v kurze
Ako spracúvajú bolesť muži a ako ženy?
Mimotelové vnímanie: Dokáže človek pozorovať svoje telo zhora?

Komentáre